Кой витамин с какво помага

Кой витамин с какво помага

ВитаминиВитамините са органични съединения, които са изключително необходими на организма, макар и в малки количества. Те не са източник на енергия или на градивни вещества, но са много важни за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Присъствието им в клетката помага за действието на много ензими. Нуждата на организма от витамини се задоволява чрез храната. Малки количества от тях могат да се синтезират в организма /витамин РР и витамин Д / Чревните бактерии също синтезират витамини – витамин К и от групата на витамин В.

 

ВИТАМИН А – се съдържа в масло, мляко, рибено масло, черен дроб, яйца. Някои растения като моркови, чушки, домати съдържат предшественици на витамин А , от които той може да се синтезира в черния дроб. Участва във възприемането на светлината и синтеза на белтъци. Повишава устойчивостта на организма при инфекции. Има значение като фактор  на растежа. препоръчва се при намалено зрение по здрач/кокоша слепота/, възпаление на лигавиците, съхнене и изпръхване на кожата.

ВИТАМИН Д – се съдържа в мляко, яйца, черен дроб. Синтезира се в кожата под въздействието на слънчевата светлина. Осигурява нормалната обмяна на вещества в организма. Недостигът му води до рахит-нарушено вкостяване на скелета.

ВИТАМИН Е – съдържа се в зърнени храни, зеле, спанак, магданоз, ябълки , круши. Има значение за нормалната дейност на половите жлези, мускулите и нервната тъкан. Когато липсва не се образуват полови хормони, не се доизносва плодът.

ВИТАМИН К – съдържа се в спанак, домати, зеле, моркови ,тиква. Участва в процеса на кръвосъсирване. При намалено съдържание на витамин К трудно се спират кръвотечения.

ВИТАМИН С – съдържа се в плодове и зеленчуци, най-много в портокали, лимон, зеле, домати, ягоди, тиквички, шипки. Спомага за кръвосъсирването и подсилване на кръвоносните стени, заздравяването на раните и синтеза на някои хормони. Повишава устойчивостта на организма към инфекции. Недостигът му в организма води до скорбут – заболяване, което се изразява в чести кръвотечения, умора, анемия.

ВИТАМИНИТЕ ОТ ГРУПАТА В – съдържат се в зърнени храни, бобови растения, мляко, птиче и телешко месо. Регулират обмяната на въглехидрати и белтъци, образуването на еритроцити. Недостигът им води до промени в нервната система, смущения в белтъчната и мастната обмяна, анемия.

Витамините са открити от полския биохимик Казимир Функ през 1912 г. Той извлякъл от дрожди вещество, което лекува болни от болестта бери-бери. Функ нарекъл веществото витамин, защото то съдържа аминова група и е важно за живота (vita = живот). Преди откриването на витамините често се срещала болестта СКОРБУТ. Тя засягала най-често хората, които оставали дълго време без пресни плодове и зеленчуци – пътешествениците по море и хората в обсадените по време на война градове.