ВИНО И СИРЕНЕ

ВИНО И СИРЕНЕ

Виното и сиренето вървят ръка за ръка от векове и заедно образуват една от най-великолепните хранително-питейни комбинации.
По темата все още липсват сериозни научни изследвания, всичко се свежда до експериментирането и личните вкусови предпочитания.

Все пак ви предлагаме някои основни правила и насоки, следвани от голяма част от любителите на комбинацията.

         Белите вина, особено тези с висика киселинност, плодовите и сладките, са по-благоприятни за съчетаване със сирене от червените.

         Комбиниране на вино и сирене от един и същ регион винаги е безопасен  вариант. Доброто италианско кианти например, образува страхотна комбинация с пармезан.

         Между виното и сиренето е препоръчително да има хармония т.е. те да имат еднакво наситен вкус. Това означава, че ароматните и тежки сирена трябва да се комбинират с такива вина, а на по деликатните отиват по-леки вина.

         Колкото по-богато на  танин е червеното вино, толкова по твърдо трябва да е сиренето. Това е доста сериозна генерализация, но е валидна почти във всички случаи. Просто приемете, че трудно ще сгрешите, ако сервирате твърдо или полутвърдо сирене с червено вино. Повечето такива сирена вървят и с бяло вино, което ги прави най-благоприятни за комбиниране.

         Меките и кремообразните сирена се съчетават най-добре с вина с по-висока киселинност като шардоне.

         На белите вина подхождат най-вече меките сирена с по фин аромат
        

         Ако избраното от вас сирене е меко и леко сладнее, е препоръчително да го комбинирате с подово или леко сладко вино /напр. от сортовете шенин блан/.,защото на друго би придало кисел вкус. В случай че държите да пиете червено вино, изберете някое с ниско съдържание на танини като божоле или меко като пино ноар.
         

         Синьото сирене без съмнение е нещо прекрасно, но в същото време заради специфичния си вкус е и един от най-ярките примери за трудно съчетаване с вино. Класическата комбинация тук е със сладки бели вина. Разбира се , това не означава, че синщото сирене не може да бъде консумирано с червено сирене.

         Козето сирене е изключително богато на аромати, затова е най-добре да се сервира с вино с висока киселинност, иначе няма да се получи хармоничен вкус. Козето сирене се съчетава доста добре и с вина от сортовете каберне совиньон, шардоне, шенин блан и пино гри.
         

         За да сте сигурни, че няма да направите грешка със сиренето, ако предлагате на гостите си няколко различни вина, заложете на пармезан или друго италианско сирене.

Ако планирате да организирате вечеря с акцент върху виното и сиренето, далеч не е достатъчно да ги комбинирате добре, за да впечетлите гостите си. Обърнете внимание и на подредбата на масата и се постарайте да изглежда изискано – с хубава покривка, чаши прибори и впечетляващо подредени плата.

Добавете към менюто пресен пълнозърнест хляб, зелени маслини, солени бисквити, ядки – орехи , бадеми, кишу или фъстъци, и плодове по възможност по сочни.

Вино и сирене