ВИДОВЕ МЛЕКА

ВИДОВЕ МЛЕКА

КОЗЕ МЛЯКО

Белтъчините в козето мляко са сходни по състав с белтъчините на майчиното мляко, затова в киселата среда на стомаха този продукт се превръща в много полезните и лесноусвояеми люспи. Това не е единствената предимство  на козето мляко . То е по-малко алергично от останалите млека. Богато е на витамините А и РР. Но има и някои минуси. По съдържание на желязо и на витамини от групата В то отстъпва на кравето. Затова и диетолозите съветват да не се употребява само козе мляко, ако искаме да си набавяме всички полезни вещества. Колкото по-разнообразно се храним толкова по добре.

За съжаление по магазините все още не се предлага разнообразие от растителни млека, които са изключително полезни, а и диетични.

БАДЕМОВО МЛЯКО

Например бадемовото мляко съдържа мононенаситени мазнини и витамин Е. Можете да си го приготвите сами. Накиснете за една нощ половин чашка бадеми в една чаша вода. Излейте водата в блендер, обелете бадемите и ги пасирайте в нея.

КЕДРОВО МЛЯКО

Кедровото мляко пък е източник на витамин А и F, които регулира обмяната на веществата. Натрошете ги в гореща вода, сварете ги и след това ги пасирайте.

ОВЕСЕНО МЛЯКО

Овесеното мляко  съдържа витамини от групата В и фибри, които изваждат токсините от организма. Накиснете овесени ядки за 8 часа, изсипете водата и пийте от нея преди хранене.

МЛЯКО