КАК ДА ПАЗИМ И ТРЕНИРАМЕ МОЗЪКА СИ?

mozakПринципът е съвсем елементарен – това което е добро за тйлото, се отразява положително и върху мозъка. Няма друг орган, които да има толкова активна обмяна на веществата и да се нуждае от толкова много енергия, както за него. Затова сивите клетки печелят изключително от здравословния начин на живот.. Можем да допренесем значително за намаляването на опасността от инсулт или деменция.

Към рисковите фактори спадат пушенето, прекалено голямата консумация на алкохол, наднорменото тегло, недостатъчното движение, високото кръвно налягане, диабетът и повишените стойности на мазнини в кръвта. Кръвното налягане трябва да се следи редовно и да не преминава границите 140/90 при липсата на какъвто и  да било друг рисков фактор. Консумацията на готварска сол не трябва да надвишава 6 г. на ден.

 

Следи се нивото на холестерола. В случай че то превишава нормата, се предписва и приема лекарство. При диабет гликомията се контролира редовно.

 

ВНИМАНИЕ! – Тютюнопушенето се спира, като са позволени популярните никотинови лепенки. Пасивното пушене е забранено. Алкохолът трябва да бъде сериозно ограничен и не бива да надвишава 3 чаши при мъжете и 2 при жените.

 

Телесното тегло също е фактор, които трябва да се контролира. Обиколката на талията при мъжете не трябва да надвишава 102 см, а при жените – 88 см.

 

Всякакви хормонални терапии при менопаузата трябва да бъде преустановено. Контрацептивите са противопоказни, а нехормоналните трябва да бъдат внимателно подбрани.

 

Спортната активност, в зависимост от състоянието на човека, трябва да бъде поне 30 мин на ден, а и също така да е добре контролирана, за да не се стигне до други злополуки.

 

Четенето, игрите като шах например, композирането, смятането наум и решаването на кръстословици, изучаването на чужд език, както и заниманията с любимото хоби са истински фитнес за мозъка . Те подобряват вниманието, концентрацията, способността за учене и запомнйне.

 

Физическите занимания като танците упражняват положително влияние върху умствените способности, преди всичко с напредването на възрастта. Заради подобреното кръвоснабдяване мозъкът получава повече кислород и хранителни вещества. Най-вече го активира овладяването на нов вид спорт.

 

Богатата на витамини храна предпазва мозъка от свободните радикали, увреждащи клетките, като става дума най-вече за витамини С и Е. Според новите научни открития фолиевата киселина /витамин В9/ действа срещу деменция. Тя се съдържа предимно в зелените зеленчуци и портокалите, но и също и в пълнозърнестите продукти, яйцата, соевите култури и пшеничните кълнове. Те както и орехите, са богати на витамин Е.

 

Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвоснабдяването на мозъка. По този начин се повишава способността за концентрация.

 

Много важно е също и редовното релаксиране. Постоянният стрес, години наред измъчва мозъка. Той се смята за рисков фактор за възникването на инсулт и деменция. Затова разтоварвайте всекидневието си винаги когато можете.