КАКВО ДА ПРАВИМ АКО СЧУПИМ ТЕРМОМЕТЪР?

термометърВсе още много хора си измерват телесната температура  със стъклен живачен термометър. Стъкления живачен термометър е по-точен и надежден, лесен за почистване и не зависи от батерия. Но за съжаление при изтърване, термометърът може да се счупи. И какво да правим тогава? Ликвидирането на последиците от счупването на термометъра, оставя много силни впечатления.

Ако счупите термометър, по възможно най-бързият начин, без паника съберете капчиците живак на пода и околните повърхности. Големите капки лесно се отстраняват с хартия.

 

Избягвайте контакт на оловото с кожата. За почистване може да използвате спринцовка.

 

Ако смятате че сте събрали всичкия живак, вземете широка лепенка. Залепяйте и отлепяйте от повърхността, където има живак и ще намерите още малки капчици. Може да завършите почистването с влажни вестници, хартиени и носни кърпички, които ще ви помогнат да съберете отпадъците. Може да поръсите обилно пода със сяра /има я в аптеките/. Сярата реагира с живака и се образува живачен сулфид, който не е канцерогенен.

 

Остатъка от  живачните термометри се запечатват в стъклен буркан или в пакет. В никакъв случай не го изхвърляйте в мивката или в метални кутии!  Не забравяйте живака разтваря металите!  След това пакетирания остатък от живачен термометър трябва да се предаде на  съответния пункт за опасни отпадъци.

 

След почистването на живака от счупен живачен термометър  задължително проветрете помещението!