КАК ДА СИ НАПРАВИМ СПА ПЕДИКЮР

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СПА ПЕДИКЮР

За произхода на модерната дума СПА – релакс  чрез здравословни водни терапии, има няколко версии. Според една от тях става дума за абревиатура на латинския израз  ‘’Sanus per aquam’’, в превод ”Здраве чрез вода.” Друга гласи, че идва от град Спа в провинция Лиеж, Белгия. Известен е от векове с минералния извор, който церял различни заболявания. В далечния ХVl  век идвали за лечение и чужденци, а по късно баните се посещавали и от европейски кореновани особи. Името на града се налага в английският език като балнеоложко лечение.

В модерните СПА центрове се предлагат различни терапии и процедури с минерална вода и натурални продукти за релакс. Сред предпочитаните е СПА маникюрът. Процедурата стартира с хидромасаж с морски соли или ароматни масла, почистване на мъртвия слой клетки с маски със соли и глина, хидратиране с билкова козметика и обвивания на стъпалата с фолио. На финала оформяне на ноктите. Процедурата трае час и се прави на фона на релаксираща музика.

Фирмите предлагат и несесери за домашен СПА педикюр. Той включва антисептик, морски соли, масажен крем, гел за отделяне на кутикулата, скраб, подхранваща маска, охлаждащ крем /гел/. Модерният педикюр прави кожата мека и нежна по-дълго време от обикновения.

Предлагаме ви стъпка по стъпка да си направите СПА педикюр у дома.

ВАНИЧКА – Налейте топла вода в легенче и разтворете шепа морска сол. Ако имате обли камъчета, ги подредете във ваничката. При положение, че нозете ви са уморени, добавете и розови листенца. Топнете краката за 10 минути, за да омекнат кожичките.

ДЪЛБОКО ПОЧИСТВАНЕ – При мазоли се поставят специални пластири, които ги тушират. Вместо да работите с пемза, нанесете с шпатула равномерен слой пилинг маска. Оставете я 5 минути. В къщи може и сами да си приготвите почистваща маска.:Към 200 грама извара прибавете 5 с.л. морска сол /стрита/ и 1 с.л. бяла глина. Смесете съставките и ги втриите в влажната кожа.

ОФОРМЕТЕ НОКТИТЕ – Почистете стария лак и  минете ноктите с антисептик. Отбройте по няколко капки от гела за отстраняване на кожичките. Избутайте ги към основата с педикюрна пръчица от несесера и в никакъв случай не ги изрязвайте. Така те ще изсъхнат и няма да травмирате пръстите. Докато на ръцете можем да си позволим по-дълги нокти, то за краката по-практични са късите дължини – под края на пръста. Използвайте нокторезачка, така ще избегнете срастването им в кожата. С картонена пиличка заоблете краищата.

МАСАЖ – Кожата на стъпалата е почти лишена от мастни жлези и затова през лятото бързо се дихидратира. Ще компенсирате сухотата с овлажняващ крем и масаж. Движенията трябва да са  кръгообразни, в посока отдолу нагоре.

ТОНИЗИРАНЕ – Направете си освежаваща ваничка с морска сол и етерични масла за 10-15 минути. Тя ще дезинфекцира пръстите и ще снеме умората от краката.

НА ФИНАЛА сложете лак. Поставете разделители за пръсти, за да не се изцапате и лакирайте. Цветът трябва да е в една цветова гама с маникюра.

Спа педикюе