ЦИНКЪТ Е ТАЙНАТА ЗА ЗДРАВЕ И СЕКСУАЛНА МОЩ

 

seks

ЦИНКЪТ Е ТАЙНАТА ЗА ЗДРАВЕ И СЕКСУАЛНА МОЩ

Цинкът е химичен елемент, с изключително важна роля за здравето и поддържането на добрия външен вид. Необходим е за растежа и възстановяването  на организма и участва в синтеза на няколко хормона и стотици ензимни реакции. При недостиг на елемента е възможно да се  развият хипертрофия на простатата, атеросклероза,  и хипогонадизъм/отслабена дейност на половите жлези/. При недостиг на цинк в организма на децата, се наблюдава значително забавяне на растежа и отслабване на имунната система. Характерни за недостига на цинк са бавното и трудно заздравяване на рани и намаленото натрупване на мускулна маса.

 

С недостиг на цинк са свързани депресията и ракът на стомаха. Проблемът с недостига на цинк обикновено е характерен при нисък прием на животински  протеини. Подобен недостиг може да навреди на здравето и да причини развитието на болестни процеси. Вегетарианците и избягващите мазнините са изложени на по-голям риск от недостиг на цинк. Освен това цинкът е от значение за поддържането на репродуктивната функция при мъжете. Липсата или ниските нива на този минерал води до понижаване на нивото на тестостерона, отслабване на ерекцията, снижаване на половото влечение и оплешивяване. Дори в млада възраст се наблюдава редуциран брой на сперматозоидите у клинично здрави мъже, при които не са регистрирани възпалителни и болестни процеси.

 

Важно е да се знае, че прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг. дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната и термичната им обработка. Препоръчителната дневна доза е 12-15 мг. за възрастен.

 

Практически цинкът е нетоксичен, освен когато се поема в прекалено големи количества или погълнатата храна е била държана в галванизирани съдове. Както недостатъчните, така и прекалено високите дози цинк водят до подтискане на имунната система. Лекарите предупреждават, че приема на цинк над 30 мг., забавя усвояването на други важни минерали като мед. Лекарите предупреждават, че хора поемащи витамин В6, се нуждаят от засилен прием на цинк. Това важи също и за алкохолиците и диабетиците. За мъжете /особено с проблеми с простатата/ е препоръчително да поддържат високо ниво на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка, преди да се прибегне към хормонално лечение.