КАК ДА ВЛЕЗЕМ В РАБОТЕН РИТЪМ СЛЕД ОТПУСКА

rabota

 КАК ДА ВЛЕЗЕМ В РАБОТЕН РИТЪМ СЛЕД ОТПУСКА

 

Обикновено след почивка трудовото ежедневие се превръща в непоносимо бреме за нас. Психолозите наричат това състояние след отпускарски синдром. Часовата разлика, смяната на различни климатични пояси, както и натрупаната по време на отсъствието ни работа са в състояние да ни извадят от релси. Проявите на това състояние могат да бъдат различни – някои стават нервни, раздразнителни и избухливи, други се чувстват потиснати и безсилни пред камарата задачи.

 

 

Появяват се главоболие и нарушение на съня.Основната причина е в ”неправилната ”продължителност на отпуската. Изследванията показват, че минималният срок на лятна почивка е 2 седмици, в най-добрия случай – 3.  Известно е, че за 1 седмица организмът ни се адаптира към новия климат и дневен режим, а 3-4 дена са необходими за  преминаване отново към обичайните условия на живот. Не остава много време за същинска почивка. Освен  това за мнозина от нас отпуската няма нищо общо с възстановяването на силите, защото продължаваме да работим, но нещо друго , различно от дейността си на работното място. Така не можем да се възстановим напълно. По данни на германски учени от така наречения следотпускарси синдром най-много страдат упражняващите ”стресови” и свободни професии – занимаващите се малък и среден бизнес, лекари, преподаватели, журналисти. Все пак не бива да забравяме, че това не е болест, а период  на адаптация на организма. Как да се справим с този стрес, който преживяваме всяка година?

 

Адаптацията ще бъде по-лека ако се върнете у дома 2-3 дни преди тръгването на работа. Така ще можете да влезете в обичайния си ритъм и да свикнете с мисълта за работа. Опитайте се след пристигането си да се наспите хубаво и да си починете.

През първия работен ден не се претоварвайте. Прегледайте събралата се поща. Опитайте се да не вземате важни решения, не си определяйте важни срещи. Прекарайте този ден в щадящ режим и не позволявайте да ви струпват всички проблеми. Не оставайте в извънработно време през първите 2-5 дена.

 

Не се ядосвайте на шефа и на колегите си, вероятно и на тях не им е лесно.Два дни са достатъчни за приспособяване, на третия можете да пристъпите към пълноценна работа.

 

Продължавайте да си почивате в свободното време. В къщи не сядайте на компютъра , ако работите с него и в офиса.

 

Планирайте така деня си , че да имате време за развлечения и срещи с приятели.

 

И все пак най-важното е просто да обичате своята работа и дори да ви е малко мъчно за нея по време на отпуската. Щом усетите , че всеки ден тръгвате в лошо настроение и с отвращение към работното място – това е сериозен  повод да помислите за промяна.