КОГАТО НЯМАТЕ ПРЕПАРАТИ, ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БАБИНИТЕ РЕЦЕПТИ

КОГАТО НЯМАТЕ ПРЕПАРАТИ, ДОВЕРЕТЕ СЕ  НА БАБИНИТЕ РЕЦЕПТИ

pochistvane

 ДОБРАТА ДОМАКИНЯ СИ ЛИЧИ ПО ЛЪСКАВИЯ ПРОЗОРЕЦ

Искате ли прозорците ви да искрят, измийте ги с хладка вода, в която сте прибавили 2-3 супени лъжици оцет на литър вода.

Ако се налага да миете заскрежени стъкла, първо ги изтрийте, с концентриран солен разтвор – 2 супени лъжици сол на чаша вода. После избършете със суха кърпа.

 

Изпотяването и замръзването на прозорците ще предотвратите, като от вътрешната страна ги намажете с разтвор на спирт и глицерин – 1 част глицерин и 10 части денатуриран спирт.

 

Вградените в мебелите стъкла и огледала почиствайте със смес от равни части вода и амоняк, като внимавате да не пръснете върху полирана част. След това изтрийте до сухо с мека кърпа.

 

Засъхналите капчици боя първо се отстраняват с остър нож, а петънцата се заличават с ацетон или теренпентин.

 

Следите от насекоми по прозорци, абажури и огледала изчезват с вода, в която има малко синка. Добра работа върши тампонът, натопен в оцет или спирт.

 

Ако детето ви е рисувало с боя върху стъклото, избършете”произведението” с горещ оцет.

 

УДОВОЛСТВИЕ Е ДА СТЪПВАШ ВЪРХУ ПРАН КИЛИМ.

 

Вълнени килими и пътеки се почистват с гъба, намокрена в пяна на сапунен разтвор. След това изтрийте с гъба, натопена в етилов или денатуриран спирт. Така и шарките ще станат по-ярки и бляскави.

 

Добър ефект ще получите, ако към литър топла вода се прибави чаена лъжичка перилен препарат за вълнени дрехи или настърган сапун и малко терпентин.

 

Ще освежите цветовете, ако изтриете килима или мокета с вода към която сте сипали малко оцет. Разсолът от кисело зеле също кара багрите да искрят.

 

Мръсни килими с петна по тях се перат като първо се накисват във вода с амоняк – 1 супена лъжица на 1 л. вода. След това се търкат с четка, намокрена във вода и прах за пране- на 1л.1 ч.л. Плакне се няколко пъти, като към последната вода се прибавя оцет.

 

Ако се налага да приберете за известно време килима, първо го покрийте с хартия. Отгоре поставете няколко пакетчета нафталин, навийте на руло и отново обвиите във хартия.

 

ПЕЧКАТА И БАНЯТА ИСКРЯТ ОТ БЕЛОТА

фурните на готварските печки се изтриват с хартия, натопена в смес минерално масло и газ.После се бършат със суха хартия. По-големи петна от ръжда първо се търкат с глазпапир или финна стоманена тел и тогава се почистват с газ и минерално масло. След това се намазва със специална паста и се лъска с четка.

 

Емайлираните плочки стават като нови, ако се измият със смес от 40 г. сапун за пране, 20г.25-процентов амонячен разтвор, 50 г. калцирана сода и 2 литра вода. И ваните се почистват  със същия амонячно-соден разтвор с четка и се плакнат с топла вода.

 

Жълтеникавите петна от капещия кран изчезват, като се търкат с кърпа, напоена с пет процентна сярна киселина и после се измиват с вода. Запомнете, че трябва да работите с ръкавици.

 

Сифоните на умивалници и бани се промиват с горещ разтвор на натриева основа – 2 супени лъжици на литър вода.

 

Клозетната чиния се мие с гореща сапунена вода и калцинирана сода – 2 супени лъжици на литър.

 

Предмети от мрамор се почистват със сапунен разтвор, към който има амоняк – 1 супена лъжица на 1 литър сапунен разтвор. Те  придобиват блясък, ако се излъскат със смес от восък, терпентин и амоняк, с вълнена кърпа, а после с памучна. Пожълтелият мрамор се избелва с белина или три процентов разтвор на кислородна вода, смесена с глина на кашичка. Тя се нанася, престоява 1-2 часа, изтрива се с мека кърпа и накрая се подсушава.

 

Гипсови предмети се чистят с кашица от равни части креда, бяла глина, гипс и бензин. Поставя се на дебел слой. След като изсъхне, получената коричка се отстранява, а остатъка се премахва с четка. Чак тогава се лъска с вълнена кърпа. За капак повърхността се натрива с кърпа, потопена в талк. Пожълтелия гипс се избелва  със смес от креда, бяла глина и три процентов разтвор на кислородна вода.