ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ

Ако ви дразни всичко съпругът, децата, свекървата, приятелките  и това се повтаря периодично всеки месец на причина е пред менструалният синдром и развълнувалите се хормони.

От предменструалният синдром се оплакват много жени. При някои той преминава леко, но при други  е доста тежък и пречи на нормалния им живот.

Има жени, които седмица или две преди менструацията се превръщат в  истински нимфоманки, но повишеното сексуално желание е най-безобидната проява на това заболяване.

Рязко отслабване или изчезване на половото влечение; повишаване или понижаване на артериалното налягане; промяна на вкусовите усещания; обонянието и непоносимост към алкохолни напитки; тежест в стомаха; гадене; лесна податливост на инфекции на пикочни-половата система; болка в долната част на корема;поява на температура на тялото; пристъпи на учестено сърцебиене; поява на оттоци; увеличаване на теглото; болезнено набъбване на гърдите; спазъм и болка в мускулите; изтръпване на ръцете; повишена раздразнителност, нервно напрежение, рязка промяна на емоционалното състояние; умора и постоянно усещане за отпадналост; безсъние или повишена сънливост това са все симптоми на предменструалния синдром.

Ако  при вас се проявяват поне 6 от изброените симптома непременно се посъветвайте с лекар.

Симптомите се проявяват около и след овулацията непосредствено преди менструацията.

За да сте сигурни, че причината е предменструален синдром, а не стрес и преумора водете си дневник, като  отбелязвате измененията в тялото си. Ако в продължение на 3 месеца по едно и също време се появяват едни и същи симптоми, идете на гинеколог, посъветвайте се с ендокринолог.

Ето и някои полезни съвети при  за по-лесното преодоляване на предменструалния синдром:
–    Не се преуморявайте през втората половина на цикъла , спете малко повече.
–    Не преяждайте, хапвайте повече зеленчуци, сладки, плодове и бобови. Ограничете солените и мазните храни, сосовете и майонезите, кафето и алкохола.
–    Пийте билкови чайове / джинджифил, глухарче, листа от малина/. И побече вода.
–    Движението и спорта помагат при хормоналния дисбаланс. Разхождайте се повече на чист въздух.

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ