ПРАВИЛА ЗА НАПРАВАТА НА СПОЛУЧЛИВ КОЗУНАК

ПРАВИЛА ЗА НАПРАВАТА НА СПОЛУЧЛИВ КОЗУНАК

ПРАВИЛА ЗА НАПРАВАТА НА СПОЛУЧЛИВ КОЗУНАК

Правенето на козунак е много трудоемък процес. Обикновено трае от 3 до 5 часа.

Но резултатите са отлични. Цялата къща ухае прекрасно и се появява ароматен козунак душичка. Аромата на козунак е символ на Великденските празници и създава уют в дома.

Козуначното тесто е много капризно.  Не експерементирайте. Спазвайте точните указания в рецептата с която сте се захванали. Всички продукти трябва да са  затоплени до телесна температура.. Помещението в което ще месим козунака трябва да бъде затоплено до 30 градуса и да се поддържа висока влажност на въздуха, за да не съхне тестото и да не хваща коричка. Така, че оставете тенджера с вода да къкри на котлона.

За  направата на добър козунак са необходими качествени продукти.

БРАШНОТО  трябва да бъде престояло, сухо и с добър глутеин. Пресейте брашното 2 пъти за да го наситите с кислород и да получите хубаво и еластично тесто.

МАЯТА трябва да е прясна, светла с приятен аромат. Кафявите парченца по нея са вече загинали дрожди, затова ги отстранете. Като пуснете маята в купичка с хладка вода тя трябва да изплува, това означава, че е добра и може да я ползвате. Първото втасване на тестото е така нареченото подхващане на маята с леко затоплено, но не горещо мляко.

МАЗНИНА  трябва да е качествена. Използвайте масла от свинска мас, олио или зехтин. Може да смесите твърди и течни мазнини. Колкото повече мазнина има в едно тесто толкова по бавно втасва.

ТЕЧНОСТИ – използвайте само пълномаслено мляко. Загрейте го до телесна температура.

ЯЙЦАТА купувайте само от проверен производител. Най-добре яйцата да са от  щастливи селски кокошки. През пролетта кокошките кълват коприва . Желязото което се съдържа в копривата им придава жълтия цвят. Може да разбиете предварително яйцата или  да ги добавяте едно по едно с непрекъснато бъркане.

ПЪЛНЕЖИ – може да обогатите козунака с накиснати в ром стафиди, със захаросани портокалови корички, локум, парченца шоколад, смокини. Във всеки  фитил може да добавите различен вкус, но те не трябва да се доближават плътно един до друг.

За да стане добър един козунак много е важно да се изчака маята да се захване. След това е важно първото втасване, при което козунака трябва двойно  да  увеличи обема си. Нaплетеният козунак трябва да  бухне достатъчно преди да го сложим във фурната.

Изключително важен момент в направата на  козунак е неговото изпичане. При печенето често  възникват проблеми. Козунакът трябва да се пече от 45 мин. до 80 минути в зависимост от рецептата  и големината на козунака.

Когато козунакът се пече във форма печенето отнема повече време.

Когато козунакът се изпече е много важно той да се извади от формата, защото иначе остава клисав.

Козунак