ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ДОМА

жени

ВАРОВИК В ЧАЙНИКА – КАК СЕ МАХА

Да почистите чайника от натрупалия се през годините варовик не е толкова лесно. Даже и най-съвременните средства за миене понякога са безсилни да ви избавят от дебелия налеп.

Но има способи, които нашите баби са използвали успешно и без кой знае какви усилия са успявали да се преборят с тази напаст – варовика. Рецептата, която ви даваме може да се приложи и за електрически чайник.

Напълнете съда с вода догоре и я кипнете. Тогава добавете 2,5 супени лъжици сода бикарбонат. Оставете водата да изстине и отново я сгорещете до завиране. Веднага след това излейте водата, а чайника отново напълнете с гореща вода и сложете оцет – 1-2 ч.л. на литър вода. Още веднъж кипвате водата и оставяте чайника пълен, докато изстине.

 

От тази процедура основният налеп от варовик ще стане ронлив и вие лесно ще го отстраните с четка. Но ако все пак се окаже, че чайникът не е достатъчни изчистен, пробвайте като кипнете в него вода с картофени обелки.

 

ГРИЖИ ЗА ВЕЛУРЕНИТЕ ДРЕХИ

След продължителна употреба велурената кожа губи цвета и блясъка си, изчезва естествената й мекота и изглежда неприятно омазнена.

 

Изчетквайте редовно велурените си сака, поли и др. леко  с четка, която е чиста и има мек косъм.

 

Четкайте дрехите само когато са сухи.

 

Сушенето на мокър от дъжда велур трябва да става при стайна температура, но не до печка или радиатор.

 

Замърсените велурени обувки също се почистват чрез изчеткване, но само след като калта върху тях е съвършено суха.

 

 

Дрехите от велур трябва да се съхраняват на сухо и проветливо място и в никакъв случай в найлонови торби.

 

КРАЙ НА ЛОШАТА МИРИЗМА

Хубаво е когато уханието е приятно. Но как да остъпите, когато не знаете по какъв начин да отстраните някои миризми. Ето няколко съвета:

 

Цялата ви къща мирише на манджа – за да не прониква миризма от кухнята, то оставете да се изпари малко амоняк.

 

Бурканите, дори и измити, пазят миризмата на продуктите, които са съхранявали. Поставете ги за известно време в хладилника и тя ще изчезне.

 

Ако от каналите и мивката излиза неприятен аромат, то вземете половин лимон и похлупвайте с него отвора. Сменяйте лимона на 3-4 дни.

 

Миризмата от цигари е неприятна и най-често палим свещи в стаята да ги отстраним. Можете да поставите в ъглите, където се пуши, чашка с оцет.

 

Ако дълго време не сте употребявали термоса и има дъх, то поставете вечерта в него 2 лъжици сода за хляб и го напълнете с гореща вода. На сутринта го измийте със сапунен препарат. За да не се вмирисва, когато не го ползвате, слагайте в него 1-2  бучки захар.

 

Миризмата на риба, лук от кухненските съдове се премахва, като се изтрият с оцет или със солена вода.