ПОДГОТОВКА НА КЪЩАТА ЗА ЕСЕНТА

esenna kastaПоследните летни дни и началото на есента са идеалният период да огледате къщата си с цел да я подготвите за трудните зимни месеци. Това оглеждане изисква от собствениците минимална инвестиция във формата на време и средства и позволява да бъдат направени значителни икономии. Една такава инспекция отвън и отвътре ще предотврати сериозните повреди, чийто ремонт струва много по скъпо.

Обикновено тези щети са причинени от студа, от силните ветрове, снега и леда. Освен това трябва да се обърне специално внимание на санирането на къщата и на отоплението с цел да бъде намалена загубата на топлина и съответно сметките на енергия.

 

ПОКРИВ, КОМИНИ, УЛУЦИ – Прегледайте покрива на дома си и заменете повредените и счупени керемиди. Уверете се, че всички керемиди са здраво закрепени за покрива. При нужда залепете или приковете зле фиксираните керемиди или друго покривно покритие.. Не забравяйте да внимавате, когато се качвате на покрива. Ако наклонът позволява, направете огледа, стъпили на земята, с помощта на бинокъл или далекоглед. Саждите напластени вътре в комина, могат да предизвикат пожар. Затова е важно те да бъдат почистени. Уверете се също така, че птичките не са се възползвали от лятното спокойствие, за да установят гнездо в комина ви. Коминочистачът може да ви бъде от полза 1 до 3 пъти в годината, в зависимост от начина, по който използвате огнището. Той може да прегледа комините, както и да ви даде полезни съвети как сами да го правите, когато  това се налага.

 

ЗА ЦЕЛТА:

1. Облечете стари дрехи и си сложете ръкавици и предпазни очила.

2. Открийте комина.

3. Покрийте отвора с найлон, за да попречите на саждите да се разпилеят.

4. Прокарайте четката през цялата дължина на комина.

5. Удължавайте дръжката й колкото по-надолу слизате.

6. В случай на нужда използвайте специална прахосмукачка.

7. Монтирайте покривче на комина, за да попречите на животни да проникват вътре.

 

Проверете състоянието на улуците, дали те са солидно закрепени към стената на къщата. За да се убедите, че функционират добре, пуснете вода през тях с помощта на дълъг маркуч и проверете как изтича водата, както и ъгълът, под който тя изтича. Използвайте момента, за да почистите улуците от насъбралите се през лятото отпадъци и сухи листа. Наличието на боклуци ще пречи на оттичането на водата, която когато замръзне, ще спука или увреди улуците.

ЗАПЪЛНЕТЕ ПУКНАТИНИТЕ – Огледайте външните стени на къщата. Ако забележите пукнатини в бетона, запушете ги, защото замръзналата вода в тях, ще ги разшири. Обиколете цялата къща и се уверете, че външната изолация е в добро състояние и е здраво закрепена за сградата. Ако имате пукнатини в асфалтовата алея в двора, намерете време да ги запълните, защото ледът през зимата, ще ги разшири и ще разруши асфалта. Замажете пукнатините и по вътрешните стени в къщата, както и в бетонната плоча в мазето. Отделете време, докато сте в мазето, за да прегледате какво държите в него и да се освободите от ненужните предмети и вещи.