Почистване на сребро

srebroМного от българските жени предпочитат да носят сребро вместо злато, но това си има и своите недостатъци. Един от най-големите е, че среброто има нужда от поддръжка след време то има свойството да потъмнява, като в определени случай дори може да почернее. Потъмняването на среброто е свързано с редица физико-химични фактори един от най-важните е влажността. Ако среброто се съхранява във влажни помещения или се къпете с него, то неговата повърхност ще се окисли и ще потъмнее.

Според една недоказана хипотеза потъмняването на среброто се дължи и заради контакт с кожата. Почерняването обаче не се дължи, защото дадения човек не се къпи, а заради определени различия в pH на кожата, което може да доведе отново до потъмняване на среброто.

Почистване на сребро

Много хора предпочитат да върнат първоначалния блясък на сребърните си бижута и прибори при златар, защото се опасяват, че домашното почистване на сребро може да причини надрасквания в резултат на което да се развали качеството на сребърните бижута или прибори. Може да ви успокоим, че ако спазвате следните няколко стъпки за почистване на сребро ще успеете с лекота да извършите процедурата и в домашни условия без поражения.

Почистващи пасти без абразивни частици

Както всички знаем среброто е чувствителен и мек метал и може да бъде надраскан и от най-фините неравности. Поради това когато избирате продукт за почистване на сребро задължително вижте консистенцията му, ако забележите, че има абразиви или кръгли твърди топчета се откажете да почистете среброто с този продукт. Най-добре е да използвате пасти или сухи кремове, но не препарати за почистване на гранули.

Почистване на сребро със сода

Както много от нашите баби са ни съветвали със сода може да се почистят сребърни съдове и накити. За разлика обаче от съветите на нашите баби, които препоръчват да се търкат със сода (това ще надраска нашето сребро), по добре е да направите следната хитрост.
Разтворете 2 супени лъжици сода в вряща вода. След това поставете среброто и изчакайте 10 минути след това го извадете и задължително го подсушете с хавлия. Това ще предпази среброто от появата на патина.

Почистване на сребро с лимонена киселина

Друг начин подходящ за почистване на сребърни обици и гривни е използването на лимонена киселина. За целта разтворете 100мл. лимонена киселина в 500мл. вода и загрейте водата. След като започне да ври водата поставете среброто. След 10 минути извадете и подсушете добре с хавлия.

Сребро