ПЧЕЛНА ОТРОВА

pchela

ПЧЕЛНА ОТРОВА

Лечението с пчелни продукти се нарича апитерапия и води своето начало от дълбока древност – била е известна още в древния Египет, Индия, Китай, Гърция. При тази терапия се използва целият арсенал от продукти, които щедро се отделят от този наш природен феномен – пчелата. Всички продукти на пчелата се използват за здравето на хората – и медът и пчелното млечице, и прашецът, и прополисът и дори самата млечна отрова.

 

Известно е, че с помощта на лечебните ухапвания на тези насекоми от подагра са излекувани Карл Велики и Иван Гроизни. Първите апитерапевти били съответно пчеларите, но през 19 век този лечебен метод е направил впечатление и на традиционната медицина. Към днешна дата не е окончателно проучен химичният състав на пчелната отрова. Независимо, че 500 едновременни ухапвания от пчела са смъртоносни за човека, има случаи, когато пчеларите със стаж са изтърпявали леко и без последствия и 1000 ухапвания. Между другото, при чувствителните към пчелната отрова хора и едно ухапване може да доведе до необратими последствия.

 

Пчелната отрова е силно обеззаразяващо средство – дори при разреждане в пропорциите 1:500000 той не оставя шанс на никакви микроорганизми. Пчелната отрова се състои от мастоподобни и минерални вещества, от аминокиселини и белтъчини. Използва се за намаляване на болките и възпаленията в ставите и мускулите при ревматизъм, при невралгия, мигрена, хипертония, бронхиална астма, тромбофлибит и др.

 

Пчелната отрова повишава хемоглобина и действа благоприятно на нервната система. С нейна помощ  може да се подобри растежът на косата.

 

Важно условие – процедурите за лечение с пчелна отрова трябва да бъдат подписани или поне одобрени от вашия лекар. Пчелната отрова не трябва да  приемат болни с остри инфекциозни заболявания, с болести на сърцето, черния дроб, бъбреците и кръвта. А също и бременните.

 

Лечението с пчелна отрова може да се осъществи по естествен начин – с помощта на самите пчели. А също и чрез подкожно вкарване на готовите препарати, чрез инхалации, втривания на мехлеми и т.н.

 

Таблетки с пчелна отрова не съществуват, тъй като пчелната отрова при вътрешен прием може веднага да се разруши под въздействието на храносмилателните ферменти, затова често във фармацевтиката се прилага във вид на мехлеми.

 

Много от тях се използват при болки в мускулите, ставите, при ревматизъм и разтегнати мускули, а също и за сгряваш масаж преди и след занимания със спорт.

 

Пчелна отрова съдържат и някои козметични продукти. Но и там изпълняване само козметична функция – помага след операция и оказва противовъзпалително действие.