НЕДОСТИГЪТ НА ДВИЖЕНИЕ

turistВ окръжаващия ни свят всичко се намира в движение – галактики, планети, звезди, морета и океани. Почти всички живи организми могат да управляват своите движения и с тях осъществяват взаимодействие с външния свят. Но само човек притежава способността съзнателно да планира своите действия и да повлиява на външния свят според поставяните си цели. Днес недостигът на движение и обездвижването на човека са болестта на нашето време.

Развитието на механизирания труд, техниката, транспортът отнеха на съвременния човек голяма част от естественото му движение, обездвижиха го. Според френския лекар Тисо :”Движението по въздействието си може да  замени всяко лекарство , но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението.”

 

Един от основните биоритми на организма е ритъмът покой – физическо натоварване. Всеки човек има нужда от движение, но днес хората все повече се обездвижват. За да бъде здрав и хармонично развит, човек трябва да спазва баланса между психическо /умствено/ и физическо натоварване, както и биоритъма почивка физическа работа.

 

Днес дори децата в детската градина и училищна възраст са обездвижени. Те имат продължителна подготовка на уроци, поглъщане на огромна информация, училищни занимания, гледане на телевизия и други дейности в седнало положение. Поради което /според някои проучвания/ 70% от учениците в горните класове страдат от невроза.

 

ХИПОДИНАМИЯТА означава обездвижване. Тялото на човека се състои от мускулна маса. Да се  остави тази част на нашето тяло, което през хилядолетията е била непрекъснато в действие и по този начин е била упражнявана и тренирана, в покои, да не и се дава работа е огромна вреда. Това причинява рязко нарушаване на равновесието на целия организъм, води до разтроиване на неговите функции.

 

При хиподинамия телесното тегло се увеличава, мускулите атрофират, силата и еластичността им намаляват, те затлъстяват, нарушава се обмяната на веществата, ускоряват се процесите на асимилация /изграждане/ и се образуват мастни депа за сметка на намаляването на дисимилацията /разграждането/ на хранителни вещества. Намаляват също функционалните възможности на дихателната и сърдечно-съдовата система, понижава се консумацията на кислород, ставите и ставните връзки намаляват своята еластичност, дегенерират, стойката става неправилна. Получава се атеросклероза. Установено е, че високото кръвно налягане, стенокардията и инфарктът са четири пъти по-често срещани при обездвижени хора в сравнение с упражняващите физически натоварвания. Поради дисбаланса, явяващ се в резултат на недостатъчното физическо натоварване и свръхнапрежението на нервно-психическата сфера, се получават невроза и понижено настроение. Гимнастиката на мускулите е гимнастика на нервната система.

 

ПЕШЕХОДСТВОТО Е ПОЛЕЗНО И НЕОБХОДИМО ЗА ВСИЧКИ.

При съвременния заседнал начин на живот и интензивен транспорт хората ходят значително по малко, отколкото се нуждае организма. Пешеходството е най-достъпният, естествен и универсален начин на движение, с който се осигурява тъй необходимото за всеки човек всекидневно физическо натоварване. Пешеходството е полезно за раздвижване на долните, а донякъде  и на горните крайници чрез ритмично свиване и отпускане на мускулите им. При системно упражняване на пешеходството, и то всеки ден, се получава тренировка на дихателната и сърдечно-съдовата система.

 

ТУРИЗМЪТ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ВСИЧКИ.

Туризмът може да се упражнява от деца след 3 годишна възраст до лица над 70 години като масова практика. Той е във възможностите на всеки. Когато човек веднъж се опита, той не спира, увлича се и ходенето по планините става за него любимо занимание.

 

ХОДЕНЕ СЪЧЕТАНО С БЯГАНЕ.

Наистина, наистина само ходенето не дава необходимото интензивно натоварване, въпреки, че все пак ни е от полза. Бягането физически натоварва, но не може да бъде продължително. Ето защо съчетаването им при разходка или туризъм е особено подходящо за по-възрастни хора. Този начин на движение е щадящ и едновременно осигурява интензивно физическо натоварване на организма.

 

Ако не може да се бяга навън, човек много добре може да раздвижи тялото си с бягане на място в къщи. Бягането се дозира индивидуално по бързина и време. При умерено темпо е достатъчно 20-30 минути бягане на място за получаване на необходимия ефект за дневно ”количество” движение. Съчетано с 5-6 км. разходка, то задоволява нуждите от движение.

 

Движението е жизнена необходимост за човешкия организъм, защото органите и системите ни се нуждаят от функциониране. Обездвижването забавя всички функции на организма, сякаш самия живот в него замира. Активността на двигателната система стимулира и вътрешните движения на всички течности до равнището на микродвиженията – осцилациите в клетката. В организма всичко пулсира – от молекулата на водата до мускула.