Най-опасните добавки в храната

Най-опасните добавки в храната

Най-опасните добавки в храната
В днешно време хранителната промишленост се е развила до големи висоти, но за сметка на това качеството на храната непрекъснато намалява. За да удължат живота на хранителните продукти и да подобрят вкусовите им качества производителите на хранителни продукти добавят различни подобрители. Днес тези подобрители се крият в едни прости съкращения съдържащи латинската буква Е и трицифрен код.

Зад красивата опаковка може да се крие опасе за здравето ви продукт. В тази статия ще ви запознаем с три от най-опасните Е-та, които ако ги срещните на етикета на хранителните продукти ви препоръчвам силно да се откажете да ги закупите.

E123 – Амарант (Amaranth)

Амарант е със статут на много опасен. Това е химично вещество отнасящо се към групата на оцветителите. Амаранта се получава от въглищен катран и се използва за оцветяването на хранителните продукти в синкаво-червен до червено-виолетов цвят.

Изследвания направени през 70г. на миналия век в САЩ. Доказват, че E123 е силно канцерогенен – води до увеличаване на риска от поява на рак. Води до изменения на черния дроб, употребата му може да доведе до фертилност както жените така и мъжете. Днес E123 Амарант е забранен за употреба в САЩ.

Установено е още, че E123 води до усилване алергични реакции особено кожните. Влияе не благоприятно върху функвията на бъбреците.

В страните от Европейския съюз включително и България добавката към храната с номер E123 е разрешена за употреба!

E510 – Амониев хлорид (Ammonium chloride)

Тази хранителна добавка има кристален външен вид, на вкус е солена, няма мирис. Е510 (Амониев хлорид) се получава чрез химична реакция при преминаването на въглероден двуокис през разтвор на натриев хлорид и амоняк.

Амониевия хлорид се използва като хранителна добавка в макаронените изделия, плодовите вина и различни сладкарски изделия. Интересен факт е, че E510 играе роля и на тор в селското стопанство също така добавката намира място и във фотографските ателиета, където играе роля на съставка за бързо фиксиране на цветовете.

Добавката е силно опасна! При попадане на голямо количество амонячни пари в дихателните пътища може да се стигне до пълно спиране на дишането.

Разрешена за употреба в ЕС.

E513 – Сярна киселина (Sulphuric acid)

Е друга изключително опасна хранителна добавка внасяна в хранителните продукти. Обикновено се използва 10% разтвор на сярна киселина.

Основно се употребява за регулирането на киселината на различни напитки. Също  така E513e намира приложение като катализатор при инверсията на захарите. Друго широко приложение на Сярната киселина в хранителната промишленост е при рафинирането на мазнини.

Въздействие върху човека:
Сярната киселина е изключително агресивно химично съединение към органите и тъканите на човека. При контакт с кожата или лигавицата води до силни изгаряни и дори некроза на тъканите. При вдишване на парите на Е 513 се наблюдава кашлица, затруднено дишане; често се развиват бронхит, трахеит, ларингит.

Това са трите най-опасни Е-та, които се използват в хранителната промишленост. Следващия път, когато пазарувате проверете дали тези добавки са отбелязани върху етикета!

Споделете статията с приятели, за да може повече хора да научат истината за храната, която ядем!

Опасни добавки в храната