Колко са мръсни парите

pari mrasnoПо време на епидемията от атипична пневмония, която преди няколко години бе обхванала Китай, правителството там взе сериозни мерки, една от които е контрол върху парите. Банкнотите на страната са били обявени за един от сериозните и опасни предмети и върху тях е била поставена временна карантина. От централната китайска банка посъветвали хората да предпочитат разплащането  с дебитни карти, за да не се налага да пипат банкнотите. Купюрите, които постъпвали от останалите банки в страната престоявали задължително по 24 часа в централния трезор, преди да ги пуснат отново в масова употреба.

Защо са се наложили тези строги мерки? Защото се оказва, че върху  банкнотите и монетите живеят и се развиват много микроорганизми – от червения бацил до гнилостния микроб. Често от тези бактерии може да се стигне най-малко до диария, категорични са бактериолозите.
Върху банкнотите специалистите нерядко откриват и златист стафилокок, и гъбичките кандида, които предизвикват предимно кожни болести. По ръцете на засегнатите обикновено се появяват язви и гнойни възпаления, но могат да се образуват различни абцеси и да бъдат засегнати и някои вътрешни органи. Най-често върху банкнотите се настанява и чревната колибактерия, която е причинител на ”болестта на мръсните ръце”. Тези микроорганизми се задържат върху всеки предмет или човек, до който се е докосвал бацилопреносителят, и могат да останат там без проблем до няколко седмици. Така се предизвикват остри чревни разстройства – колиентерити.

Причинителят на хепатит А и В също може да живее на  сухо няколко месеца. Подобно е и положението с бактерията, която води до зараза с коремен тиф.

Най-голямо свърталище на микроорганизмите се оказват портмонетата, твърдят експертите. Те обикновено са затворени, но в тях е тъмно, често влажно и това допълнително води до размножаване на различни бактерии. Като се има предвид, че мнозина плюнчат пръстите си, за да си броят парите, които отново влизат в обръщение, ясно е, че още повече се увеличава възможността за пренасяне на инфекции и болести от човек на човек.

Лекарите съветват след всяко пипане на банкноти и монети ръцете да се мият задължително. Изследвания са показали, че върху еврото микроби почти не полепват, защото са направени със специално покритие и са намазани с предпазен разтвор. Повечето пари по света обаче не минават през подобна манипулация, тъй като тя оскъпява прекалено много направата на банкнотите.
В  САЩ  банкнотите се обезпаразитяват предимно чрез обработка с озон и ултравиолетови лъчи.
У нас все още сме далече от тази практика, затова специалистите препоръчват да плащате предимно с кредитни карти и да миете ръцете си след пипане на пари.