МАНИЯТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

otslabvane

МАНИЯТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Съществува почти незабележима граница между внимателното отношение към телесното тегло и маничта за отслабване. Така  постоянните мисли за храна и талия действат наистина стресиращо и саботират всякакви усилия в посока постигане и поддържане на оптимално тегло. Стресът повишава нивото на кортизола в организма, а този хормон може направо да напомпа шкембето ви. На всяка цена трябва да се сложи край на манията за отслабване, което ще рече:

 

Да спрем да изчисляваме калориите на всичко, което слагаме в устата си. Ако се нуждаете  от положителна промяна на хранителните си навици , водете си дневник, но не записвайте калориите на всяка храна, попаднала на вашата трапеза, а само кога и какво сте яли през деня и какъв е бил апетитът ви.

Да спрем мерим на кантара. Вместо това насочете усилията си към ежедневни разходки, от отказ от висококалорични закуски и сладкиши. Мерете теглото си един път месично.

Да спрем да мразим ханша, корема и другите си по релефни телесни части.Вместо това си помислете, че те ви служат вярно и в ежедневието, и при износване и раждане на здрави деца.

Да спрем да мислим за храната като единственото средство за доставяне на удоволствие и спокойствие. Първо си дайте сметка от какво всъщност се нуждаете в момента – от спокойствие, от стимул или от отлагане на проблема. Изберете заместващото храната решение – интимен контакт, разходка, хубава книга, разговор с приятели или медитация.