Малката заплата е вредна за здравето

Малката заплата е вредна за здравето

Малката заплата е вредна за здравето
Разговорите за пари и колко получаваш на работното място са все още табу в Българското общество. Но оказа се, че хората, които работят на ниска заплата се разболяват по-често и имат по-лош здравен статусът. Причината за това не е по-лоша хигиена, или обръщането на по-малко внимание на здравето, а по-високия стресов фактор, който причиняват по-ниските им доходи.

 

Високия стрес в резултат на ниска заплата

Обикновено недоимъка води до високи нива на стреса, защото всеки месец хората с ниски заплати дават всичко, което изкарат по-сметки. Стреса води до повишаване на нивото на кръвната захар, това от своя страна влошава състоянието на редица други органи и системи в човешкия организъм. Високите нива на кръвна захар са предпоставка за развитие на диабет тип 2, инфаркти и заболявания на сърдено-съдовата система.

В шест годишно изследване цитирано от БГНЕС, се изследвало влиянието на ниските доходи върху здравето на човек. В изследването участие взели 5000 души на възраст от 25 до 65 годишна възраст. В началния етап на проучването всички изследвания били с нормално кръвно налягане и нямали сърдечни проблеми.

В края на шестата година над 63% от изследваните пациенти с ниски доходи имали проблем с кръвното, а около 25% имали здравословен проблем и на сърдечния мускул. Най-сериозни проблеми са се наблюдавали при жените на възраст между 25 и 44 годишна възраст.

Учените и лекарите съветват

Ниската заплата води до финансови проблеми, а това от своя страна до стрес. Стресовото състояние на организма е много вредно и опасно. Един от начините да се борим успешно с него е да си почиваме активно. За да намалим вредното влияние на стреса е добре да спим поне 8 часа в денонощието. Намирането на хоби е друго средство, което поне временно премества фокуса на съзнанието от финансовите проблеми. И не на последно място ако парите ни всеки месец не достигат е добре да се огледаме, за нова по-добре платена работа.

Заплата