НЕ СВИКВАЙТЕ КУЧЕТО ДА СПИ В СПАЛНЯТА ВИ

spalnq-kuche

 НЕ СВИКВАЙТЕ КУЧЕТО ДА СПИ В СПАЛНЯТА ВИ

Учените са установили, че около една четвърт от хората страдащи от безсъние, трябва да се сърдят единствено на своите домашни любимци за това. Те стигнали до този извод  след наблюдение на 300 пациенти от отделение за лечение на проблеми със съня. Повече от половината страдащи от безсъние имали кучета , а 60% от собствениците  на домашни любимци им позволявали да спят с тях, в спалнята.

 

Над 50% от тези хора  споделяли, че почти всяка нощ изпитват някакъв вид смущения на съня. Допуснете ли кучето да спи във вашата спалня, вие почти  сте му разрешили  да се покатери на леглото ви. Котките обикновено успяват  да си издействат  място на матрака на своя собственик. Оттук насетне се появяват проблемите с нощното напишкване и специфичните звуци, които издават някои животни по време на сън. Специалистите препоръчват на тези, които не могат да отучат домашния си любимец да спи в спалнята  им, да вземат следните мерки  за осигуряване на пълноценен нощен сън.

 

Елиминирайте звуците, които идват от животното. Това може да стане като включите  специално устройство за създаване  на фонов шум, заглушаващ животинския. Или пуснете радиото и го настроите  между страниците , за да шуми, а да не свири. Същата работа може да свърши и един вентилатор или устройство за климатизиране на помещението.

 

Научете животните да издържат без пишкане до сутринта. Ако нямат проблем с пикочния мехур, те би трябвало да не ви безпокоят нощем. Не им давайте вода няколко часа преди лягане. Контролирайте ги да се изпушкат преди лягане. Ако ви събудят и искат да ”излязат навън”, изчакайте 10-15 минути , преди да ги изведете. Всяка следваща нощ удължавайте с 5 минути.

 

Научете ги да спят в клетка. Подберете клетка с достатъчно големи размери, за да може животното да се обръща спокойно и я обзаведете с удобни меки постелки. Поставете вътре някои любими негови играчки и през деня го насърчавайте да прекарва вътре колкото се може по-дълго при отворена вратичка. След това му създайте навик да влиза там и през  нощта за спане. Затваряйте за кратко вратичката и после пак я отваряйте. Така постепенно животното ще свикне да спи в затворена клетка  и няма да ви безпокои през нощта ако случайно се събуди.