Всъщност колко вода ни е необходима на ден

 

водаВсъщност колко вода ни е необходима на ден

Водата е жизнено важна за съществуването на всеки един организъм, както пише в учебниците без вода човек умира за няколко дена, а без храна може няколко седмици.

 

 

Защо е толкова важна водата ?

Живота се е зародил във водата, а след появата на сухоземните видове водата от външна се превръща в вътрешна среда. Тя изпълнява важни функции една от тях е терморегулацията, обмяната на соли, основна съставка в лимфата и кръвта, участва в преноса на хранителни вещества и прочие.

 

Вярно ли е, че човек трябва да пие по 2л. вода на ден ?

Количеството вода, което човек трябва да поема зависи от фактори, както на външната среда така и на  вътрешното състоянието на организма.

 

От външните фактори най-важен е температурата.

С повишаване на градусите тялото се затопля, при което се активира рефлексен механизъм за охлаждането му. В основата на този механизъм стоят епидермалните потни жлези, отделящи вода и соли на повърхността на кожата. Обратна е ситуацията при ниски температури, когато функцията на потните жлези е намалена.

 

От вътрешните фактури най-важни са мускулната активност и здравословното състояние.

При активни физически натоварвания тялото започва да прегрява и отново се активира горе посоченият механизъм. Това е така наречената студена пот.

Здравословното състояние е също водещ фактор при заболявания на дихателната система се препоръчва поемането на по – голямо количество течности.

 

Въпреки, че навсякъде се казва да се пием 2л. вода на ден.

Вярно е, че това количество е необходимо да се поема всеки ден, но това не означава, че тази вода трябва да се поема изцяло само под формата  на минерална или течаща вода. Трябва да се знае, че набавянето на 2л. става  и чрез храната. Редица храни са богати на вода. Типичен пример за такива храни са примерно краставицата и динята, при които съдържанието на вода е около 90% от масата им. При други зеленчуци и плодове съдържанието на вода е по малко, но то не бива да бъде пренебрегнато примерно при ябълките съдържанието на вода е около 34%. В редица ястия също се съдържа вода. Типичен пример са супите, варените храни попиват в себе си част от водата в която са се варили. Така, че количеството вода, което е нужно да се поеме на под формата на чиста вода е значително по малко от 2л. Всъщност поемането на вода над 1.5л. може да бъде и опасно. На прекомерното поемане на вода се дължи и появата на камъни в бъбреците. Избягването на появата им става чрез набавянето на вода от различни източници.

 

И най важното – пийте винаги вода когато усетите жажда, пресъхване на гърлото или когато искате просто да се разхладите. Водата е в пъти по полезна от което и да е газирано питие.