КОЛКО ВОДА ДА ПИЕМ НА ДЕН

КОЛКО ВОДА ДА ПИЕМ НА ДЕН

АКО ИМАТЕ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ИЛИ СТЕ НА ДИЕТА – Възрастният организъм губи около 2 и половина литра течности всеки ден – с дишането, с урината и с потта. За да се възстанови водният баланс, трябва да приемаме поне по 30 мл. вода на кг.телесно тегло – примерно ако тежите 70 кг. дневната норма е 2,1 л. Специалистите съветват по-тежките хора да пият допълнително по чаша вода на всеки десет килограма отгоре. В жегите – поне още 1 чаша над дневния прием.

Често се бърка чувството на глад и жажда. Пийте по една чаша вода преди ядене. Ако още сте гладни тогава яжте. Добре е да се изпиват поне 1 чаша вода 30 минути преди хранене, една чаша по време и една след хранене, за да се ускори обмяната. С такъв ‘’воден’’ режим и нискокалорични храни може да се отслабне от 3 до 6 кг. месечно. Водата е важна за обмяната – изхвърля разградените излишъци от организма и чисти шлаките. При диета се пият нискоминерализираните води. Другите напитки не заместват водата – особено бирата, кафето и минералните сокове Тях винаги трябва да разреждаме с допълнителна вода.

ХУБАВАТА КОЖА ‘’ИЗПИВА’’ ПО ОЩЕ ЕДНА ЧАША ВОДА

Дехидратацията е основен фактор за стареенето на кожата, а нейните белези са – сухота, липса на еластичност, наличие на дребни бръчки около очите. Важно е през лятото кожата да се хидратира не само външно със специфични продукти, но и вътрешно чрез пиене на повече вода. Пиенето на 1-2 чаши гореща вода сутрин изчиства токсините, но и отваря порите. Така кожата изхвърля вредните вещества. Изпотяването също е полезно, но загубите на вода трябва да се наваксват. Основна грешка е поемането на студени течности в жегите – водата трябва да е със стайна температура или топла, да се пие на малки глътки. Пушачите се нуждаят от допълнителни дози вода. За тях подходящи са контрастните душове топло-студено. Целулитът не изключва водата – нужен е повишен прием, подходяща диета, масажи и двигателен режим. Лекарите препоръчват да пръскаме лицето си с термална или минерална вода.

АКО СПОРТУВАМЕ АКТИВНИ, ВОДАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

Необходимо е да се поддържа водния баланс, по време на тренировка, за да се избегнат мускулните спазми, резките промени в кръвното налягане и кръвната захар. Така няма риск от сърдечни проблеми, мускулна треска и умората изчезват, а и дори след голяма спортна активност, няма повишен апетит. Водата се пие по време на спортуване, а не след това – със стайна температура и на малки глътки. Грешно е веднага след приключване на тренировка да се пие студена вода или бира, чай и газирани напитки. Така се натоварват бъбреците и сърцето, а от студените течности организмът се стресира, отделя специфични вещества и образува мазнини, най-вече в областта на корема. Едва половин час, най-добре след 2 часа, след тренировка може да се пият кафе, чайове и алкохол, разредени с вода, защото предизвикват допълнителна дехидратация.

ЧАША ВОДА ЗА ЗДРАВ СЪН

Дехидратираният организъм проявява признаци на умора, подложен е на по-голям стрес, а липсата на вода може да причини безсъние, мигрена и дори депресия, заради нарушения електролитен баланс в мозъка. Водата е най-разпространеното средство за терапия. Хладна вана или душ вечер изчистват тялото и съзнанието, а шумът на поточе или река, плисъкът на вълните гонят тревожни мисли. Ако страдаме от безсъние, можем да си представим спокойно езеро или лунно море, за да заспим. Водата се пие през деня, вечер не прекалявайте, за да не задържате течности в организма. В случай на повишено психическо напрежение си налейте вода в любим съд. Нека постои известно време в него, за да се зареди с положителни чувства. Може да й поговорите, да й пуснете музика или просто да я подържите между дланите си – ще усетите промяната веднага след като я изпиете.

ЧАШАТА ВОДА Е ЗАРЕДЕНА С ЕНЕРГИЯ

Можем да се лекуваме сами с вода, заредена с енергия. Водата носи информация и може да се програмира. В йога също се работи с енергиите в тялото, а водата е един от основните елементи, заедно със земята и огъня.

Водата е добре да се съхранява в бутилка от стъкло. Това позволява да я държим на слънце и да променяме свойствата й – да я заредим със слънчева енергия. Най-добре бутилката да е от светлосиньо или синьо стъкло. Ако оставите тази бутилка известно време под слънчевите лъчи, водата в нея ще придовие лечебни свойства.

Според най-новите изследвания тежкият водород, които се съдържа в минимални количества във всяка вода, е главният виновник за остаряването, наред със свободните радикали. Според йогите в нашето тяло чрез храната, дишането на градски въздух и през кожата непрекъснато се отлагат отрови, които дори при редовен стомах стоят в червата, дори месеци наред. Ако успеем да ги изхвърляме извън организма си, ще предотвратим появата на различни болести, ще улесним храносмилателната система, ще изгладим кожата, ще почистим ставите и всички канали на тялото. И най-вече ще приемем повече енергия прана от космоса.