КЛИМАТИЦИТЕ СЕЯТ БАКТЕРИИ, ВИРУСИ И АЛЕРГИИ

Може да развиете тежка форма на пневмония, без дори да подозирате, че симптомите са предизвикани от вашия климатик.

Климатиците са вече важна и неизменна част от нашия живот. Особено през последните години ги използваме активно и през лятото, и през зимата. Но дали сме се научили да се грижим за тях? Длъжни сме, защото освен ‘’топло’’ през зимата и ‘’студено’’ през лятото те могат и да навредят

Натискате дистанционното на климатика и …започва да ви пари в гърлото,.а на детето очите сълзят. А жена ви усеща неприятен метален вкус в устата. Освен това на  климатика по принцип му отслабва нормалният въздушен поток и той започва ‘’да гълта’’ значително повече електроенергия. Всичкият прах, които се е насъбрал във вашия климатик, естествено няма къде да отиде. Той си остава върху филтрите му и когато го пуснете, особено за първи път през новия сезон, климатикът просто ‘’издишва’’ от себе си част от замърсяванията. По време на активното му използване, след 2-3 седмици работа, той започва бавно да разнася прах из стаята ви. Просто защото повърхността на филтрите му се е замърсила и се нуждае от спешно почистване.

Тези ‘’изригвания’’ от климатика често предизвикват проблеми със здравето. Първо защото във вашия домашен климатик се е натрупал не просто банален домашен прах. Това е концентрат от опасни бактерии, вируси, прашни алергени и алергени от климатика. Прахът и влажната среда в климатика са найподходящото място за размножаване на болестотворни бактерии.

Замърсените филтри докарват легионерска болест. Причинител на болестта е микробът легионела от климатика. Той е в състояние да предизвика тежка форма на пневмония при човека, почти до летален изход. Болестта започва като обичайна простуда с леко неразположение  и умерено повишена температура. И никой дори не подозира, че всички тези симптоми са следствие от замърсени филтри на климатика. А след 3, най-много 20 дни състоянието на човека, около когото има климатик, рязко се влошава, появява се силна слабост. Такива болни се лекуват в болница. Любимо място за легионелите са всевъзможните системи за охлаждане, вкл. и климатиците. Вярно, че домашните климатици са на последно място в този списък, но във всеки случай не рискувайте.

Най-много страдат хората с бронхиална астма и алергия. Прахът от филтрите на климатиците може да задълбочи състоянието на такива болни и болестта протича изключително тежко в тези ситуации. Въздухът в големите градове далеч не е идеален и не всички климатици могат да се справт с него. И когато този замърсен въздух се окаже в затвореното пространство на дома ви, то всичките прах, микроби и частици боклук в пълен обем се насочват към белите ви дробове.Ако не сте почистили и филтрите, то дейността му може да се сравни с прахосмукачка, която първо поглъща праха, а после го изхвърля обратно. И най-напред от това страдат децата и домашните животни.

Много е важно да запомните, че филтрите на обикновения битов климатик трябва да се чистят редовно и подмиват с вода. Вярно, че не е много удобно, но няма начин – трябва да го правите. Може да решите проблема радикално. На пазара вече се появиха климатици от ново поколение – филтрите им се изчистват автоматично. Те въобще не натрупват прах, защото всекидневно филтрите им се почистват автоматично и микробите излизат навън през торбичката.

И така купете си нов климатик и няма да ви се налага да го чистите, а въздухът в стаята ви винаги ще бъде чист, независимо дали е лято или зима.

Климатици