Оплодителната способност на жените след 40

бременностНово британско изследване показва, че размерът на яйчниците е по-добър прогностичен белег от възрастта за спиране на биологичния часовник на жената. Британските специалисти са създали математически модел, който показва директна връзка между размера на яйчниците, определян с екограф, и броя на яйцеклетките, останали в тях, при жени в детеродна и предменопаузна възраст.

Учените твърдят, че техните резултати дават възможност за по добра оценка на възможностите на жената за успешно лечение на безплодието. Освен това, резултатите от проучването могат да помогнат за точно определяне продължителността на детеродната способност на жената.

 

Това означава до каква възраст тя ще може да забременява успешно. Яйчниците започват да намаляват обема си през детеродната възраст, което досега се е свързвало с намаляване броя на яйцеклетките. В новото проучване британските специалисти хипотезират, че яйчниковия размер, определен чрез обема, може да определя точно оплодителната способност на жената, независимо от възрастта.

 

Оплодителната способност на жената се определя не само от броя на яйцеклетките в един яйчник, но също и от качеството на тези яйцеклетки, подчертават специалисти. Някои безплодни жени имат много яйцеклетки, но въпреки това не могат да имат деца.

 

Учените подчертават, че жената се ражда с определен брой яйцеклетки, който намаляват с напредване на възрастта. Средната възраст за менопауза е 50 години, а намаляване на оплодителната възможност започва след 40 години.

 

Повечето центрове за репродуктивно здраве не приемат жени над 40 години, но според специалистите, някои жени и след тази възраст имат добри способности за забременяване. Възрастта и проведените кръвни тестове за определяне нивото на половите хормони, които стимулират растежа на яйцеклетката, са обективните критерии, използвани понастоящем за определяне шансовете на жената да забременее.

 

Други лекари твърдят, че дори изследването на размера на яйчника да е от полза за определяне оплодителната способност на жената, най-важният параметър в това отношение остава възрастта. Възможността жената да забременее след 45 години е доста ограничена, независимо от нивото на нейния фоликуло стимулиращ хормох.