Какво се подарява на сватба

Какво се подарява на сватба

Сватбата между двама влюбени със сигурност е един от най-важните моменти за младоженците и прекрасен празник за двойката и всички техни гости. Ако и вие сте поканени на гости е добре да се подготвите с подарък, който се връчва на младоженците. В различните части по-света има различни обичай какво да се подари на младото семейство.

Една съвременна традиция в България е да се подава пликче с пари вътре. Сумата не е от значение, но точно на сватбата не бива да се стискате, защото тези пари ще дадат възможност на младото семейство да стартира добре и без финансови грижи съвместното си съжителство.

Пликът с парите е стандартен подарък, но ако искате да сте малко по-различни е добре да се замислите за допълнителен сувенир може и да е скромен, който да бъде подарен особено ако сте кум или кума!

Един от най-добрите подаръци за всяко едно младо семейство това е икона, която е осветена, за да пази брака и домът на младото семейство.

В по-малките населени места има традиция да се подаряват вещи, които ще обзаведат жилището на младата двойка. Подаряват се банални ежедневни неща като чаршафи, възглавници, сервизи кухненски уреди и прочие. А ако присъствате на циганска сватба всяка една вещ ще бъде обявена, кой я е подарил.

Сред Българското общество в по-големите градове освен пари на сватба се подаряват и бижута. Най-вече гривни и колиета, но в никакъв случай пръстени, за да не пречат на сватбените халки. Добра идея и стилен подарък на сватба е да се подари картина. Тя остава за много дълго време и колкото по-стара става толкова по-скъп подарък е.

В последните години, интересен писък на модата сред по-заможните българи е да се подаряват нумизматични предмети като монети от Царска Русия или съвременни златни монети. Кюлчетата със злато били те и по 1 или 10 грама също се подаряват на младата двойка. Както всички знаем златото е една от най-печелившите инвестиции и плюс това най-сигурната инвестиция по-време на криза.

Какво не бива да се подарява на сватба

Като признак на лош вкус е да се подари часовник на младоженците без значение дали е ръчен или стенен, защото се вярвал, че така младото семейство след сватбата ще живее скучен живот без радости.

Гримовете и парфюмите са също нежелан подарък в сватбения ден, защото не е етично и леко натрапчиво да подариш подобен подарък.

Все пак каквото и да решите важното е да уважите младото семейство на техния сватбен ден, дори и да им вземете нещо малко за подарък, важен е самият жест и не забравяйте да пиете по-едно шампанско и да вдигнете наздраве за младото семейство.

Подарък за сватба