Какви въпроси задават на интервю за работа

Какви въпроси задават на интервю за работа

Какви въпроси задават на интервю за работа
В днешно време е много трудно да си намериш хубава и в същото време добре платена работа. Обикновено много от по-неопитните хора (най-вече младите) се притесняват да се явят на интервю за работа. Дори и при перфектна квалификация, много от хората не успяват да се справят с интервюто за работа и не успяват да си намерят работа по професията си. Тази статия ще ви подготви за основните психологични въпроси, които задават на интервю за работа. Имайте предвид, че обикновено заедно с психологичните въпроси се задават и въпроси с професионална насоченост.

Основен въпрос при интервю за работа

Един от първите въпроси с които започват повечето интервюта това е “опишете с няколко думи себе си”. При този въпрос много от хората се смущават и не знаят какво точно да отговорят. Много грешно е да отговорите на този въпрос с “Ами всичко си пише в Cv-то”.

Имайте предвид, че повечето работодатели щом са ви поканили на интервю са се запознали добре с вашето CV, а ваша цел е да ги убедите, че зад написаното в него стоят реални постижения, а не чисти думи. Вежливостта и усмивката са много важни. Трябва да се покажете като добри презентатори, помнете ВИЕ се предлагате на пазара на труда и трябва да се пласирате успешно! Това търси работодателя на интервюто, уникални хора, а не един от масата.

Друг от въпросите задавани на интервю за работа

Друг от много често, да не кажа почти винаги задаваните въпроси по време на интервю за работа това е за очакваната заплата. Този въпрос е може би един от най-трудните въпроси, на който няма най-правилен отговор и зависи от готовността на работодателя. За да отговорите успешно на този въпрос е нужно да се подготвите добре информативно преди да отидете на интервю. Най-вече големината на фирмата – по-големите фирми са склони да дадат по-високи възнаграждения. Чуждестранните собственици ценят кадрите си и обожават специалистите. Има редица професионални форуми в които се коментират като средни работни заплати и прочие.

Има и редица други въпроси, които могат да ви бъдат зададени по време на интервю за работа като например: Коя според вас е най-слабата ви страна, която бихте скрили от нас?

Ако бяхте животно, какво точно щяхте да сте?

Кажете ни три положителни ваши страни?

Кажете ни три отрицателни ваши страни?

При много от държавните институции задават въпроса “Бихте ли ударили шефа си”?

Какво бихте направили, ако прекия ви началник системно нарушава фирмените правила?

И редица други въпроси. Имайте предвид, че устното интервю за работа е преди всичко психологичен процес. Не кръстосвайте ръце, стойте свободно, гледайте интервюиращия в очите по време на отговорите. Ако ви зададат професионален въпрос, бъдете убедителни използвайте термини, но бъдете и достатъчно разбираеми!

Интервю за работа