Как да избираме вино

Как да избираме виноКАК ДА ИЗБИРАМЕ ВИНО

Да поръчаме бутилка вино – при това правилното вино – може да бъде предизвикателство, ако не познаваме основните факти. Освен това, с което почти всички са наясно, а именно, че червеното върви повече с месо, а бялото с – риба, повечето хора нямат понятие на какво да обръщат внимание, когато трябва да изберат най-доброто вино за вечеря, и често поръчват най-скъпото, водени от грешната представа, че цената е най-добрият индикатор за качество.

 

ЧЕТИРИ СТЪПКИ ПРИ ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНОТО

1. Винаги е по-добре да поръчате храната и не се притеснявайте да помолите сервитьора за мнението му какво вино да изберете. Знайте, че най-добрите вина, които можете да поръчате в ресторант, са обикновено по неизвестните.

 

2. Проверете температурата на виното. На много места правят грешка да сервират бялото вино прекалено студено, а червеното доста топло. Ако бутилката е топла, поискайте да ви донесат лед, където да изстудите виното – както бялото така и червеното.

 

3. Бутилката трябва да бъде отворена пред вас. Червеното вино трябва да бъде прелято в кана – това е необходимо, за да ”продиша” и да се освободи ароматът му.

 

4. Вижте как изглежда виното, когато вече е разлято в чашите.Независимо бяло или червено, виното трябва да бъде бистро и блестящо. После го помиришете.То трябва да мирише чисто и свежо. Разклатете го с въртеливо движение в чашата, за да се освободи ароматът в празното пространство в нея. Най-накрая отпите. Задръжте виното в устата, завъртете го около езика, така че да достигне всичките вкусови рецептори, и преглътнете. Виното не трябва да има миризма /на корк например/. Отбележете има ли траен вкус. Въпреки, че този ритуал не бива да бъде голямо представление, не се страхувайте или притеснявайте да се забавите толкова , колкото ви е необходимо. Ако нещо не е както трябва , кажете го веднага.

 

ЕТО И НЯКОЛКО ПРАКТИЧНИ СЪВЕТА, КОИТО БИХА ВИ УЛЕСНИЛИ, АКО КУПУВАТЕ ВИНО ЗА В КЪЩИ И КОГАТО ГО СЕРВИРАТЕ:

1. Проверете етикета, за да видите как е произведено виното / дали е брано гроздето на ръка, дали е отлежавало в дълбоки бъчви и т.н./, какъв е произходът на виното и от коя реколта е.

 

2. Цената на виното зависи от търсенето, въпреки че само тя не е показател за качество. Продължителността от вкуса на виното е ключов фактор, така че ако има възможност, поискайте да пробвате. Правилото е – колкото по-дълго се запазва вкусът в устата ви, толкова с по-добро качество е виното.

 

3. Когато купувате вино, винаги избирайте да бъде с коркова тапа или с капачка на винт. Някои много добри вина вече се продават с винтова капачка. Преимуществото е, че няма опасност виното ви да е с вкус на тапа. Единственото, което още не е проверено при винта, затворени в бутилки с капачка на винт, е колко добре ще отлежават. Никога не вземайте бутилка с тапа от синтетичен корк. То не прилепва добре, което означава, че се просмуква кислород, а това има лош ефект при виното.

 

4. Винаги сервирайте виното с подходяща температура, а именно между 16 и 18 градуса.