КАК ДА ПОЧИСТИМ КИЛИМА

килимИзвестно е, че върху килимите се събира много прах, а петната по тях доста трудно се изчистват. Предлагаме ви няколко полезни съвета, с които почистването на килима ще ви стане по-бързо и по-качествено.

 

СУХО ПОЧИСТВАНЕ  НА КИЛИМА – Може да ви се стори странно, но всеки етап в почистването на килима си има своята специфика – конкретна температура и време. Ако пренебрегнете химическите изисквания на почистващите препарати, може да съсипете не само цвета, но и тъканта му.

 

Преди да се захванете с почистването на нов килим, определете дали е от синтетичен материал, полувълнен или изцяло вълнен Освен това имайте предвид и върху какво е постлан той – непромокаема повърхност, влагопоглъщаща основа или ламиниран паркет. След това преценете с каква технология ще работите: мокра или суха.

 

Най-напред отстранете локалните петна от силно замърсяване, а след това пристъпете към сухото чистене. То се извършва с вакумна прахосмукачка.

 

ВЛАЖНО ПОЧИСТВАНЕ НА КИЛИМА – Това е по-труден и по-сложен процес. Най-напред оберете прахта с вакуумна прахосмукачка. След това с четка и със синтетична пяна отстранете мазните петна. После включете водната /парната/ прахосмукачка. Накрая подсушете с електросушилка, ако това е необходимо, и оставете килима да изсъхне. Възможно е да го подложите на антистатична обработка – за отстраняване на статичното електричество, на дезодориране – за премахване на неприятната миризма. Както виждате почистването на килима не е съвсем проста работа и не пристъпвайте към това действие с прекалена самонадеяност.

КИЛИМ