КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НАСЕКОМИТЕ В ДОМА СИ

muhi-komariНасекомите са се появили на тази планета доста преди нас и вероятно ще останат на нея дори да се сбъднат всички апокалептични прогнози. Това обаче далеч не означава, че трябва да споделяте и дома си с тях. Точно обратното – длъжни сте да направите всичко възможно това да не се случва. Не само защото мирното съвместно съжителство с каквито и да било насекоми не говори никак добре за хигиената у дома ви. Но и защото голяма част от тях могат да навредят на здравето ви. Убийството на някоя изпълзяла на пътя ви гадинка посредством яростно премазване с крак далеч не е решение на проблема. Нужно е доста по-голямо старание и постоянство.

 

КАК ДА СЕ БОРИМ С КОМАРИТЕ?

         Тъй като лятото наближава, сега е времето да поставите на прозорците си мрежи против комари, ако все още нямате такива

         Старайте се да избягвате консумацията на храни, съдържащи големи количества сол и калий. Те карат тялото да отделя по-големи дози млечна киселина, която привлича комарите.

         Снабдете се с цветя и растения, които държат комарите настрана. Такива са невенът, здравецът, мушкатото, розмаринът, лимоновото дръвче и котешката трева.

         В магазините има голямо разнообразие от изключително ефикасни продукти за борба с комарите – спрейове, спирали за горене и различни приспособления, които работят с помощта на електричество. Което и от тях да изберете, следвайте внимателно указанията за употреба и го дръжте далеч от малки деца и домашни любимци.

 

КАК ДА СЕ БОРИМ С ХЛЕБАРКИТЕ?

         Ако използвате спрей против хлебарки, напръскайте добре всички места, от които ви се струва, че може да излизат те, включително пукнатините в стените и отдушниците. В случай, че пръскате цяла стая, отворете всички шкафове и чекмеджета.

         Купете си няколко капана за хлебарки и ги поставете на различни места в дома си. Вредителите ще залепнат за тях за отрицателно време.

         Попречете на хлебарките да излизат от отводнителните тръби, като редовно изливате в тях белина.

         Ако в дома ви няма открити източници на храна и вода, е малко вероятно хлебарките да ви тормозят дълго време. Затова почиствайте кухнята добре, прибирайте храната в плътно затварящи се съдове и кутии, не оставяйте неизмити чинии и редовно изхвърляйте боклука.

 Хлебарки комари