КАК ДА ПОНЕСЕМ ПО-ЛЕСНО ЖЕГИТЕ

КАК ДА ПОНЕСЕМ ПО-ЛЕСНО ЖЕГИТЕ

Лятото събужда в нас желание да се веселим.

През лятото се отделят повече витамини, полови хормони, а също и хормони на удоволствието. Някои области на малкия мозък реагират на визуални дразнения – гола кожа, предизвикателно облекло, други регистрират наличието на феромони – ароматни вещества, отделяни от човешкото тяло. Чувствителността ни е повишена, готови сме за любов.

Но понякога топлината ни причинява доста неприятности. Ето няколко съвета как да се справим с жегата и да не се чувстваме неудобно в прегръдките на любимия.

Имаме чувството, че всеки момент ще се разтечем – причина е бавната адаптация на тялото към горещините. Надбъбречните жлези се уголемяват. Нужно е да пием повече течности, за да компенсираме загубата на вода и минерали. Помагат и леките масажи за стимулация на кръвообръщението. Добре ще ни повлияят хладните компреси на ръцете и краката, морските бани. Можем да пием чай. Топлите напитки са за предпочитане, защото изравняват телесната и външната температура. Добре е да се избягва алкохола и газираните изстудени напитки.

Когато е горещо се потим повече. Причина за това е, че симпатикусът отделя пот,  защото водата върху кожата регулира телесната температура. Потейки се , ние се охлаждаме. В горещините трябва да се пие минерална вода за балансиране на загубените минерали. Не бива да се носят изкуствени тъкани. Ако наблизо има басейн , възползвайте се. За да предпазим децата от жегата идеалното средство е надуваемия басейн. Водата не бива да е ледена, за да не се получи термошок. Басейнът на балкона или в градината ще съчетае полезното с приятното, играта с охлаждането.

При много хора се получава подуване на краката през горещите дни. Ето и причината за това подуване на краката: тялото ни се състои от 60% вода, като две трети от нея се съдържа в клетките, а около тях. Горещината понижава кръвното налягане почти наполовина. Водата в този случай не се разпределя равномерно по тялото, а се събира в краката. Колкото е възможно по-често трябва да вдигаме краката си нависоко, да ги налагаме със студена кърпа. Ако оттокът е голям могат да се бинтоват. На плажа е необходимо да се  намажем с крем срещу ултравиолетови лъчи.

От горещините на някои хора им се вие свят. Това се дължи на факта, че атмосферното налягане се повишава когато е горещо и ако промените са резки, кръвообръщението се нарушава. Кръвното налягане пада и някои по-фините съдове не се оросяват достатъчно с кръв. Препоръчителни са топлите освежителни душове, ако партньорът е до вас удоволствието е двойно.

През лятото особено в горещините ни се яде сладолед.

Ниското кръвно пречи на правилното кръвоснабдяване на мозъка, които има нужда от кислород и енергия. Най-големият енергоносител е захарта, поради което тялото сигнализира за потребност от захар. Лятото и сладоледът са две взаимно свързани  неща. Спокойно можем да изядем една мелба, но не бива да прекаляваме, защото от приятния десерт се дебелее.

През горещите дни спим зле. Причина за лошия сън е ,че през деня преминаваме през много фази на умората причинени от горещините. През нощта сетивата ни се изострят и не можем да заспим.

Друга причина за лошия сън в горещините е ниското съдържание на кислород в стаята и лошото проветряване. Преди да легнем по добре е да се поразходим. Алкохолът и тлъстите храни трябва да избягват. Проветрявайте помещението и използвайте по леки завивки. Ако обаче продължавате да будувате изпийте чаша топла вода. Не ползвайте приспивателни.

В горещините е необходимо да се пие много вода!!! От човешката кожа се отделя около половин литър вода дневно. При големи горещини това количество се увеличава до двайсет пъти. Нормалното потребление на вода е около  два и половина литра на ден, а през лятото то се увеличава на три и половина до четири литра. Изпивайте поне едно шише минерална вода, яжте салата и плодове.

Ето и един разхлаждащ коктейл: 1 ЛИТЪР ВОДА, СОКА НА ЕДИН ЛИМОН

КАК ДА ПОНЕСЕМ ПО ЛЕСНО ЖЕГИТЕ