КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА

aptekaНавярно сте чували за аптекарски грешки: вместо едно лекарство дават друго. За да не ви сполети и вас подобен проблем, който крие сериозна опасност за здравето, спазвайте някои правила, когато купувате медикаменти.

ПЪРВО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Когато искате лекарства без рецепта, старайте се да ги произнасяте правилно. Дори да имате рецепта, не се доверявайте напълно на лекарските почерци. Най-добре е още в кабинета да проверите дали рецептата е четлива.

ВТОРО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Сравнете названието на препарата в рецептата и върху опаковката. Имайте предвид, че понякога лекарят изписва в рецептата само името на действащото вещество и тогава то трябва непременно да присъства в упътването или върху опаковката.

 

ТРЕТО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Много е важно да кажете на аптекаря, ако лекарството е за дете, и да посочите възраста му. Също така споменете, ако е за бременни или кърмачки, за възрастни и за хора с тежки хронични заболявания.

 

ЧЕТВЪРТО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Сравнете дозировката на опаковката с предписаното в рецептата.

 

ПЕТО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Когато вземете ампули, проверете дали всички са цели, има ли ножче в опаковката.

 

ШЕСТО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Проверете срока на годност.

 

СЕДМО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Непременно прочетете упътването към лекарството. Ако вземате само един блистер, то помолете аптекаря да ви даде да прочетете листовката от опаковката.

 

ОСМО ПРАВИЛО КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА – Опитайте се да разберете още в аптеката дали приемането на препарата има някаква особеност: в коя част на деня се взема /сутрин, обяд, вечер/, преди по време или след хранене трябва да го изпиете, с какви течности не бива да се преглъща, дали се съчетава с други лекарства.

КАК ДА КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА