КАЙСЯТА – ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО

kaisiqНежният сладко-кисел плод ни доставя голямо количество каротин /провитамин А/, витамините С, В1,В2,РР, триптофан, фибри, пектин. Плодовете са изключително богати на калий и желязо. В тях има също  немалко калций, натрий, магнезий, фосфор, йод.

 

Медицината препоръчва плодовете на кайсиите за регулиране работата на стомашно-чревния тракт и кръвотворенето /например при железнодифицитни анемии/, при заболявания на сърдечно-съдовата система, черният дроб, бъбреците. Особено полезни са кайсиите за децата, тъй като стимулират  растежа и укрепват здравето. Заради многото калий служат като естествено меко диуретично средство. Изключително полезни са за поддържане на работоспособността при нервно-емоционални натоварвания.

 

ИЗСЛЕДВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ЯДЕНЕТО НА ТРИ ИЛИ ПОВЕЧЕ КАЙСИИ НА ДЕН НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ВЪЗРАСТОВА ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА  МАКУЛАТА НА ОЧИТЕ. Консумацията на кайсии предотратява запека, полезна е при дивертикулоза /образуване на торбички в дебелото черво/ и хемероиди. Бета-каротинът помага за намаляване на окисляването на холестерола в ‘’лош’’, който е предпоставка за образуване на плаки по стените на артериите. Кайсиите поддържат здравето на кожата, препоръчват се срещу акне.

 

КАЙСЯ