КАФЕТО - ЗА И ПРОТИВ

КАФЕТО - ЗА И ПРОТИВ

 

През последното  десетилетие непрекъснато се спори за ползата и вредата от кафето. Вече на всички ни стана ясно, че то по скоро е полезно отколкото вредно. Както и това, че е хубаво да го пием с мярка.

Тази ароматна напитка, която е част от живота ни, наистина съдържа доста антиоксиданти – тези вещества забавят стареенето на организма. Какво по хубаво от това – бихме си казали всички. Да , ама не!

От една страна, кафето е признато за напитка, съдържаща по-голямо киличество антиоксиданти, които както споменахме, забавят стареенето и оказват оздравяващо и укрепващо въздействие на организма.

От друга страна обаче, прекаляването с кафето може да предизвика точно обратния ефект. Защото излишакът от антиоксиданти в организма /нека си припомним, че това са същите тези витамини С и Е/ може да се превърне в пусков механизъм за еазвитие на злокачествени ракови заболявания – предупреждават специалистите. Така, че всичко е добро, когато е с мярка.

И ВСЕ ПАК КАФЕТО СПАСЯВА ОТ ПОВТОРЕН ИНФАРКТ!

Според изследвания хора, които употребяват по 1 чаша кафе на ден, три пъти по-малко рискуват втори инфаркт в сравнение с тези, които не употребявали кафе. Учените предполагат, че веществата, съдържащи се в кафето, помагат за подобряване, микроциркулацията на кръвта и предотвратяват, образуването на тромби. Но всичко трябва да е с мярка. Специалистите препоръчват да се консумира не повече от три чашки кафе на ден.