КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТОПЛИНЕН И СЛЪНЧЕВ УДАР

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТОПЛИНЕН И СЛЪНЧЕВ УДАР

В горещото и задушно време съществува повишен риск от топлинен и слънчев удар. Ако вземем определени предпазни мерки обаче, можем да отстраним опасността за себе си и своите близки. Ще си помогнем много ако вземем превантивни мерки:

ПОДДЪРЖАЙТЕ ПРОХЛАДА В ЖИЛИЩЕТО СИ

         Проверявайте температурата в жилището си между 8-10 часа, в 13 часа и вечер в 22 часа. Тя трябва да бъде по-ниска от 32 градуса, през деня и 24 градуса през нощта. Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца и възрастни над 60 години с хронични здравословни проблеми.

         Използвайте по-хладния въздух нощем, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.

         Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Изключете изкуственото осветление и толкова електрически уреда, колкото е възможно.

         Пуснете щорите, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед

         Прострете мокри кърпи в жилището си, за да го охладят. Не забравяйте, че тогава се повишава и влажността на въздуха

         Ако  в жилището си имате климатик, затворете вратите и прозорците и изключете ел. уреди, които не са необходими за охлаждането, така, че да се намали риска от прекъсване на ел. захранването.

         Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините. Важно е да се пият много течности.

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ГОРЕЩИНИТЕ

         Преместете се в най-прохладната стая, особено през нощта

         Ако не е възможно да поддържате приемлива температура в дома си, прекарайте 2-3 часа от деня на хладно /например в обществена климатизирана сграда/.

         Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня.

         Избягвайте изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава – свършете я в най-прохладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7 часа.

         Стойте на сянка.

         Не оставяйте деца и животни в паркиран автомобил.

ХИДРАТИРАЙТЕ ТЯЛОТО СИ

         Вземайте хладен душ или вана. Алтернативно може да ползвате студени компреси, кърпи, гъби, бани на краката и т.н.

         Обличайте летни, свободни дрехи от естествени материали. Навън носете широки шапки или козирки и слънчеви очила.

         Ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина.

         Приемайте редовно течности, като избягвате алкохол, тютюнопушене и прекаляване с кофеин и захар.

         Яжте по малко и по често. Избягвайте храни богати на протеини.

АКО ИМАТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ

         Съхранявайте лекарствата на температура под 25 градуса или в хладилника /прочетете упътването за тяхното съхранение/.

         Потърсете съвет от лекар, ако страдате от хронично заболяване или приемате множество лекарства.

АКО ВИЕ ИЛИ ЧОВЕК ДО ВАС СЕ ПОЧИСТВА ЗЛЕ

         Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие – преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура.

         Често пиите вода или плодови сокове.

         Починете си незабавно на хладно място, ако изпитвате болезнени мускулни спазми, най-често в краката и ръцете или корема, в много случаи след продължителни физически натоварвания през горещите дни, пийте рехидратиращи разтвори съдържащи електролити, потърсете лекарска помощ, ако крампите предизвикани от горещината, продължат повече от един час.

         Консултирайте се с лекар, в случай че усетите необичайни симптоми или ако симптомите продължат. Ако член на семейството е с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии или в безсъзнание обадете се веднага на бърза помощ. Докато чакате линейката, преместете пострадалия на прохладно място и внимателно го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите му и започнете външно охлаждане с помощта на студени компреси на врата, ахилеса и слабините. Премерете температурата. Не давайте на пострадалия аспирин или парацитамол. Ако човек е изпаднал в безсъзнание сложете го да легне на една страна.

ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА  СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ ОТ ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ, ЗАТОВА АКО ЖИВЕЯТ САМИ, НАРЕЖДАЙТЕ ГИ РЕДОВНО!