ХРАНЕНЕ СПОРЕД АЮРВЕДА – ДРЕВНАТА ИНДИЙСКА ТРАДИЦИЯ

aiurvedaСпоред древната индийска традиция храненето през деня трябва да е съгласувано с ритъма на природата. През денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно три периода. Твърди древната традиция.

 

ПЪРВИЯТ  ПЕРИОД Е ПОКОЯТ /КАПАХА/

ВТОРИЯТ ПЕРИОД Е ЕНЕРГИИНАТА АКТИВНОСТ /ПИТА/

ТРЕТИЯТ ПЕРИОД Е ПЕРИОДЪТ НА ДВИГАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ /ВАТА/

 

Тези периоди според Аюрведа са свързани със слънчевата активност.

 

КАПАХА – Започва от изгрева на слънцето до 10 часа. Като правило утрото е спокийно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.

 

ПИТА – Продължава от 10 до 14 часа и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. ‘’храносмилателният огън е най-силен’’.

 

ВАТА – Продължава от 14 до 18 часа. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи – люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.

 

След това всичко се повтаря – от 18 до 22 часа.

Капаха, от 22 до 2 часа – Пита, от 2 до 6 часа- Вита. Именно в този ритъм според Аюрведа живеят всички растения и животни. Такава активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици.

Изхождайки от тези предпоставки, Аюрведа дава следните препоръки за хранене през деня.

 

  1. Ставайте в периода Вита, т.е малко по-рано от 6  часа и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капаха, ще бъдете инертни. Изпийте чаша топла вода. Водата засилва работата на червата и способства за ‘’евакуацията’’ на съдържанието в дебелото черво.
  2. При появата на глад – закусете плодове.
  3. В периода Пита /особено от 12 до 14 часа/, когато храносмилателният огън е най-силен, изяжте по-голямата част от ежедневната си храна. Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла, в която трябва задължително да  присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете  на пети и дишайте през дясната ноздра – така ще увеличите храносмилателния огън.
  4. В периода края на Вита – началото на Капха /18-20 часа/изяжте своята лека вечеря – преди залез слънце. Слънцето залязва и храносмилателния огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите. Повторете процедурата, която извършихте непосредствено след обед.