ХИТРИНКИ ЗА СОЧНО ТЕЛЕШКО МЕСО

ХИТРИНКИ ЗА СОЧНО ТЕЛЕШКО МЕСО

Телешкото месо е здравословно и вкусно, но ако то се случи от старо животно  е истински кошмар за домакинята.
По принцип се приема, че телешкото  месо в магазина трябва да е от животно най-много на 8 месеца. Месо от крава над тази възраст трябва да е с етикет говеждо.

Така е по закон, но на практика нещата се разминават, затова е важно да знаем как да избираме месото.
Младото телешко е розово и без мазнина. Говеждото е тъмночервено, с жълта лой.

Колкото по-младо е животното, толкова по-бързо се готви. Ако обаче сте имали лош късмет при пазаруването, т.нар. телешко ще уври по-бързо, ако добавите във водата супена лъжица оцет или лимонов сок.
Другият начин е вечерта да натриете парчето месо със сода и да го оставите в хладилник до сутринта. После измийте обилно и сложете да се вари. Като кипне може да сложите една с.л. коняк за по-добър вкус.

По старото и жилаво месо трябва да печете по-бавно, на по-слаба фурна – не повече от 200 градуса. На силна ще стане твърдо и жилаво.
–    за да е крехко, говеждото се реже напречно на мускулните влакна и леко се начуква /дори и ако се вари/.
–    Телешкото печено става по-сочно, ако го оставите да престои 2 часа във вода с оцет /чаена чаша оцет на 1 л. вода/ или около половин час, натъркано с горчица. Преди да го сложите във фурната, добре го измийте.
–    Ако искате да направите ростбив – т.е. телешкото да се запече отвън, а отвътре да остане полусурово, трябва да го сложите в силно загрята фурна. Ако ще го пържите, също е добре да е в загрята мазнина.
–    Телешките шницели стават по-вкусни, ако час преди пърженето ги намажете със смес от олио и малко оцет или с добре разбити краве масло и оцет. В този случай не е нужно да ги миете, преди да ги сложите в тигана.
–    За да е по-хрупкава коричката на панираното телешко, първо го потопете в яйце и след това – в галета или брашно. Добре е яйцето да е разбито с газирана вода и да е прибавена 1 ч.л. олио

Телешко месо