КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ХЪРКАНЕТО

Хъркане

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ХЪРКАНЕТО

След навършване на 45 години хъркат половината от мъжете и една трета от жените. Има обяснение: през живота си ние сякаш преглъщаме своите обиди, които в последствие ни предизвикват физически болести. Затова някои деца по време на сън сумтят. Те още не се възмущават от живота. Но след това може да се стигне до хъркане и различни заболявания. Аз се старая да спя в добре проветрена стая с отворен прозорец, да не държа в спалнята стайни цветя, защото отделят въглероден двуокис, лягам с глава насочена на север, на всяка цена гледам до полунощ да съм заспала.

 

И още едно, не само полезно , но и приятно средство ароматните билки. Сложете във възглавницата си сушени дафинови листа или сушени и стрити на прах шишарки от хмел.

 

Анатомичната причина за хъркането е следната. По време на сън долната челюст се отпуска и устата на спящия леко се отваря. При това въздухът влиза и през носа, и през устата. Двата потока въздух по пътя си срещат заслон. Това е мекото небце и там се случва завихряне. Небцето започва да се клати и да се опира в езика. Така се образуват звуци с различен тембър в зависимост от това доколко са слаби мускулите и колко близо са до езика.

 

Шумът при хъркане при някои хора понякога достига 70-80 децибела/ имайте предвид, че шумът в една тъкачна фабрика е 100 децибела, а при излитане на самолет 180 децибела/.

 

Хъркането нарушава дълбокия сън, ограничава достъпа на кислород в организма, затова често хъркащите получават виене на свят и сънливост през деня. В света има патентовани над 300 средства за борба с хъркането, повечето от които са основани на това хъркащият да се събуди.

 

Лекарите предлагат малка операция. Тя се състои в изрязване на горната част на гръкляна – тази, която пречи на въздуха да премине свободно и предизвиква хъркане. Китайски фармаколози пък създали капки против хъркане, които се капват в носа преди сън.