ГРИЖИ ЗА ПОДА

ГРИЖИ ЗА ПОДА

Красивият под изисква редовни грижи. Днес може да изберете ефективни средства за почистване на всяко покритие.

ЗА ПАРКЕТ

Изцикленият и лакиран паркет се нуждае от влажно почистване само от време на време. Ако обаче отдавна не сте правили ремонт, паркета ще изглежда захабен и занемарен. В такъв случай трябва педантично да изциклите замърсената повърхност, а след това да почистите със спирт. После нанесете специална паста и почакайте да попие напълно. Накрая подът може да лъсне до блясък. Помнете, че дървените подове в никакъв случай не трябва да се мият с гореща вода – тя размеква и разваля външния вид на дървото.

БАЛАТУМ

От петната по него бързо ще се избавите с помощта на топла сапунена вода и по груба гъба или четка. Балатумът не трябва да се трие силно, защото ще останат драскотини. След като изсъхне напълно, се нанася препарат за лъскане. Колкото до ламинираният паркет – за чистотата му не се изискват големи усилия. Два пъти в седмицата го забърсвайте с влажна кърпа, намокрен със специален разтвор – вариантите му на пазара са много.

СРЕДСТВА ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Четката за метене на пода не бива да бъде рядка. Имайте предвид, че синтетичните са по леки от тези с натурални материали. Избирайте я да бъде с по-лека дръжка, на края на която има малък отвор. Така, ще можете да закачите четката на удобно място и тя няма да ви пречи.

За почистване на големи мъхести повърхности е добре да използвате груби памучни кърпи.

За да не страдат ръцете и ноктите ви от контакта с препаратите за миене не забравяйте да използвате гумени ръкавици. В магазина те се продават в различни размери. Добре е преди да сложите гумените ръкавици да пъхнете ръцете си  в други памучни ръкавици, а преди това ги намажете с хранителен крем или лосион. По този начин по време на почистване на дома, което никога не е кратко, кожата на ръцете ви ще бъде подхранена много добре.

ГРИЖИ ЗА ПОДА