ГРИЖИ ЗА КОТЕТО

котеАко сега сте си взели малко коте първите няколко дни са най-трудни и за вас и за котецето. Затова трябва да имаме търпение  за да преодолеем сложния процес на опознаване.

 

Най-добре е преди да си вземете котето да се свържете с ветеринарен лекар, които да ви обясни правилата за отглеждане и възпитание. От него ще  получите ценни съвети за храненето и необходимите ваксини. Но ако ви е трудно да посетите ветеринар, ето няколко важни стъпки, които трябва да следвате при отглеждане на котето.

 

В началото ограничете пространството за пребиваване на котето в дома ви. Добре е да прикриете опасните места, където котето може да се пъхне и не може да го извадите оттам.

 

Добре е да настаните котето в кухнята. Изберете подходящ ъгъл, постелете килимче, поставете купчка за храна и вода. Купете му котешка таолетна. Много важно е къде ще я поставите Някои котета свикват да се изхождат  в канала на банята, но повечето предпочитат котешките таолетни. Обаче трябва да проявите търпение и упоритост докато  научите котето да ходи в таолетната. Ако в началото котето се изпишка не на подходящото място,попийте част от урината със салфетка я поставете в котешката таолетна. Добре е да насочите вниманието му нсатам, за да може да припознае мястото  като свое. След като свикне да се изхожда в котешката таолетна може да го пускате и в другите стаи.

 

За да расте котето здраво то трябва да се храни добре с подходяща храна.Ето няколко принципи на хранене на котки.

Котето се отбива между 6-8 седмица.

 

След отбиването до  3-месечна възраст котето трябва да получава 120-150 г. храна 5-6 пъти дневно.

След третия и шестия месец по 180-220 гр. 4 пъти на ден.

Храната на котето трябва да бъде със стайна температура.

 

Менюто включва не по малко от 30 гр. нарязано на дребно месо /говеждо, заешко, пилешко, телешко, пуешко/. Смесвайте го със сварени зеленчуци. След втория месец ораничете, а след третия месец спрете млякото, тъй като съдържащата се в него лактоза не се преработва от котешкия организъм и може да доведе до стомашни проблеми.

 

Може да почнете да храните котето с гранули  след втория месец. В началото е добре да я предлагате навлажнена. Използвайте само храна предназначена  за възрастта им. Ако избирате качествени храни не са необходими никакви допълнителни ваитамини и минерали.

 

Котето винаги трябва да има прясна вода и купа с поникнала зелена  трева.

Осигурете на котето играчки и поставка за острене на нокти. Иначе то ще си  остри ноктите по мебелите и ще ги надере.

Особено важно е да си играете с него и да му говорите така котето  ще  ви разбира и ще изпълнява елементарни команди.

Най-много една седмица  след като сте го взели в дома си котето вече ще свикне и  ще ви има доверие, ще идва с удоволствие при вас и ще ви мърка. А вие вече ще познавате нюансите на гласа му.

КОТЕ