ГРИЖИ ЗА КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

ГРИЖИ ЗА КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

хъскиНай-страшният враг през зимата за домашните ни любимци е течението. От него страдат практически всички животни – от котките до мишките. На фона на снижения им имунитет, в които важна роля играе пресушеният от парното въздух, течението може да доведе до хрема, цистит отит, бронхит и пневмония. Котките и кучетата, в желанието си да се стоплят, буквално се притискат в батериите, а от това може да се получат изгаряния. Вашата  задача е да намерите за питомците си златната среда – топло местенце, където не духа.

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА КОЗИНАТА – Възприемчивостта към студ на улицата и поносимостта към течение в дома зависят най-напред от ‘’защитния скафандър’’ на животното – козината и кожата. Помогнете на кучето си да посрещне студа с ново ‘’облекло’’. Колкото по-бързо опада старата козина, толкова по бързо ще поникне новата. Затова редовно решете животното. Ако процесът се бави, посъветвайте се с ветеринар. Може потомцецът ви да изпитва недостиг на някакво вещество /най-често витамини от групата В/. Котки, които не излизат на улицата, често започват интензивно да олисяват в началото на отоплителния сезон. Сухият и топъл въздух ги кара да се избавят от излишната козинка. Редовното решене ще облекчи живота им. Помнете, че сплъстената козина нарушава топлинният и мастен обмен, така че животното от една страна ще оголява още повече, а от друга – има опасност да измръзне.

В края на есента проведете и редовната обработка за бълхи. Постарайте се да излекувате и всички ранички по кожата на питомците си. Ако трябва да подстрижите кучето, направете го 2-3 седмици преди настъпването на големите студове. През зимата е най-добре да не къпете кучето и котката. Козината им ще съхне дълго, а шампоанът ще пресуши още повече и без това сухата им кожа. Дори 12 часа след банята, разходката може да простуди животното.

ПАЗЕТЕ ЛАПИТЕ – Препаратите за топене на снега са истински бич за кучешките лапички. Възглавничките им съхнат, цепят се, кървят, а през пролетта по тях може да се появят гъбички или да се развие екзема. Значи е важно да не го допускате. Осигурете обувчици на любимците си. Има обикновени, има и специални за срязани лапи. Но последните са много меки и бързо се потриват. Големите и активните кучета трудно понасят тези аксесоари, но малките се кипрят с удоволствие. Преди разходка намажете лапите със защитен спрей или с детски крем или вазелин. Нанесете дебел слой. Режете редовно ноктите на животните. От студа те се цепят и чупят. Ако е засегнат живеца на нокътя, може да го залепите с медицинско лепило. За измиване на лапичките използвайте детски шампоан или специален за кучета. Ако те все пак се нацепят, мажете ги с детски крем, глицерин или пантенол.

КАКВО ТРЯБВА ДА Е МЕНЮТО НА КУЧЕТО И КОТКАТА ПРЕЗ ЗИМАТА – През студените дни кучетата губят много енергия. Калориите са им необходими не само за игри, но и за да се стоплят /особено при късокосместите породи/. Затова  зимното им меню трябва да е по-калорично. На животните, които са на домашна храна, давайте повече месо и млечни продукти, но не за сметка на всичко останало. Обезателно добавяйте и витамини. Тези които са привикнали на кучешка храна, трябва да преминат на вид, на етикета на който пише ‘’за спортни кучета’’ или на храна за по дребни породи кучета /вместо за големи-за средни, вместо за средни – за малки/. Но преди да дадете на  домашните си любимци нещо ново е добре да се консултирате първо с ветеринар или развъдчик. Повечето кучета имат много чувствително храносмилане. Най-просто и сигурно е да увеличите обичайните порции с 30-40%. Ако през лятото животното е яло веднъж на ден, сега му давайте два пъти, като разпределяте калориите по равно. Ако отглеждате кучето си на открито, обърнете внимание на неговото поведение. Ако през зимата е по малко активно, трябва да му давате по-малко храна или да преминете на по-ниско калорична.

Повечето котки имат нужда от диета през студените месеци. Заради по-късия ден те се движат по малко и повече дремят. Ако продължите с обичайното хранене, през пролетта ще имате до себе си огромна писана, която страда от затлъстяване. А това води до редица други заболявания.