ДОМАШНИЯТ ПРАХ МОЖЕ ДА УВРЕДИ ЗРЕНИЕТО ВИ

domashen prahАко очите ви болят, сърбят и сълзят, обикновено си мислите, че това се дължи на  вредните лъчения на компютъра или телевизора. Но в някои случаи очите могат да страдат от заболявания, причинени от микроскопични кърлежи /демодекс/, които живеят в домашния прах.

 

Кърлежите живеят в домашния прах, във вълнени и пухени завивки и възглавници, в козината на домашните любимци. За да се предпазите от този паразит, по добре ще е да замените старите завивки и възглавници с нови, които са произведени от съвременни материали и да почиствате редовно дома си от прах. Освен това, ако вече са се появили признаците на заболяването, не отлагайте лечението, тъй като ще изтощите напълно имунитета си.

 

Микроскопичните кърлежи /акари/ може да се открият върху кожата  на лицето при 90 на сто от хората на средна възраст и при всички възрастни хора. Този кожен паразит достига големина 0,304 мм и е прозрачен. В повечето случаи не създава проблеми. Но ако имунитетът ни е намален, може да започне активно да се размножава и да причини възпаление на кожата на лицето. Демодекозата може да се развие във всяка възраст, но най-често засяга млади хора, бременни жени, а може да се появи и след силен емоционален стрес. Според лекарите демодекозата на клепачите засяга предимно хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, ендокринни и метаболитни нарушения, както и с хелминтози, фарингити, хроничен тонзилит и зъбен кариес.

 

Симптомите при демодикоза са много сходни с признаците на проява на акнето. Нерядко се среща в комбинация с акнето, тъй като акнето потиска естествената защита на кожата. За да се постави правилна диагноза, трябва да се направят две изследвания – за наличие на кърлежи и за бактериални инфекции, тъй като симптомите им са подобни с тези на демодекозата.

 

Най-общо симптомите са :

 

1. Клепачите се възпаляват.

2. Сърбеж.

3. Чувстват, сякаш ги лазят мравки.

4. Отделя се лек секрет от очите.

5. Не е изключено да се появи сърбеж в гънките около носа и ушите.

 

В повечето случаи обривите по кожата се приемат като обикновени пъпки, които според съветите на близки и приятели трябва да изчезнат сами. Все пак ако това е демодекоза, самолечението няма да помогне. Обикновено болестта постепенно се премества от едно на друго място по кожата, като създава много неудобства. Изстискването на такива ”пъпки” води само до обостряне на демодекозата, тъй като по този начин кърлежите се разпространяват и върху здравата кожа.

 

Акарите често проникват твърде дълбоко и затова дори и най-ефикасните лекарства не могат да доведат до бързо възстановяване. Затова при наличието на демодекоза терапията се провежда поетапно. Използват се специални кремове, които съдържат сяра, катран и бензил бензоат. Предписват се и физиотерапевтични процедури. Значително се увеличава ефикасността на лечение с прилагане на криотерапия. При температура от минус 4-6 градуса действа смъртоносно на кърлежите, без да уврежда космените фоликули и околната кожна тъкан. Лечението на демодекозата трае до шест месеца.