СЪВЕТИ ЗА ДОБРО ПРАНЕ

 

praneНечистите дрехи трябва да се съхраняват на сухо и проветриво място – в плетени кошове, платнени торби или в сандък с дупки, а не някъде из спалнята. Те трябва а се пазят от влага, защото загниват и се появяват сиви петна от плесен, които не могат да се чистят, а и дрехите на тези места се късат.

 

Важно условие за качественото изпиране е да бъдат сортирани по вид – бели и цветни дрехи, фино бельо, силно замърсени дрехи и пр. Според сортировката се перат на съответните програми в пералнята.

 

 

Ако някои дрехи имат петна, първо се почистват от тях и едва след това се перат. Белите дрехи след пране могат да се накиснат в белина, а цветните ще добият по-свеж вид, ако след прането ги оставите няколко минути в подсолена вода.

 

Преди пране пердетата трябва да се изтръскат много добре. Най-напред те се плакнат многократно в студена вода, след това се накисват в топла сапунена вода и се мачкат между ръцете /не се търкат/ в две или три води, след което се изплакват първо в топла вода, а после и в хладка вода.

 

Необходимо е да се знае, че вълнените дрехи се повреждат от горещата вода, а от смяната със студена се степват. Те не се накисват предварително. При пране не се търкат, а леко се мачкат и стискат с ръце.

 

Никога не бива да се натрива сапун направо върху дрехите. Не се плакнат със студена, а с хладка вода. Изпраната трикотажна вълнена дреха не се извива, а се оставя да се изцеди.

 

Прането на тъкани от естествена и изкуствена коприна е подобно на прането на вълнени дрехи.

 

Дрехите от синтетични материали не понасят гореща вода и гореща ютия. Перат се в обилна сапунена вода с температура 30-35 градуса. Сушат се на сянка на закачалка.

Пране

Попаднало е петно от червено вино върху любимата ви блуза? – Най-добре е да го полеете веднага с бяло вино. Светлата винена киселина неутрализира червените дъбилни вещества.

 

Оставили сте кръгове от пот на копринена дреха? – В неподсолена вода сварете картофи и след като ги извадите, добавете в нея малко нишадърен спирт. Изперете в нея зацапаните места и обилно ги изплакнете. Ако дрехата е от синтетична материя, достатъчно е да намокрите изцапаните места с оцет.

 

Дъвката е залепнала върху любимата ви рокля?- Сложете върху нея кубче лед, за да се втвърди. След това я отделете внимателно от тъканта, намокрете мястото със спирт и го изперете.

 

Капка от вкусния сок е оставила мазно петно на вечерната рокля? – Веднага капнете на влажна кърпа две капки от течния препарат за изплакване на дрехи и изперете петното от соса.