Джинджифил какво трябва да знам за него

Джинджифил какво трябва да знам за него

Джинджифилът е традиционна азиатска подправка, която се добавя предимно към пържени ястия от азиатската кухня. Освен като подправка джинджифила широко се използва и като лечебно средство за справяне с различни заболявания и контрол на наднорменото тегло.

Под името джинджифил в България разбираме кореноплода на самото растение джинджифил. За подправка и лечебни свойства се използва имено корена на растението. След разрязване коренът на джинджифилът има от бледо жълтеникав до бял цвят, но някои сортове джинджифил могат да имат до червеникав цвят. Кората на корена е характерна и обикновено светло кафеникава. Дебелината на корена може да подскаже дали правилно е събиран корена от джинджифил. При узрели растения, корена е с тънка кора, а при не дозрели точно обратно  корена е с дебела кора.

Джинджифил и неговия произход

Ботаниците наричат джинджифила с латинското му име, което е Zingiber officinale. В превод означава с форма на рог, което напълно отговаря на формата на корена на джинджифила, който има точно формата на рог.

Произхода на това растение както вече споменахме е югоизточните части от Азия. Хората познават това растение от дълбока древност още от времето на древните Китай, за което има останали писмени сведения и до днес. Джинджифилът навлиза в Европа благодарение на римляните, като според някои учени това става още преди 2000 години. Много бързо растението джинджифил и най-вече неговия корен печелят сърцата на хората и до днес в страните по Средиземноморието това е една от най-широко тачените подправки. В България все още слабо се използва подправката джинджифил, но през последните 2-3 години широкото и предлагане на пазарите за плод и зеленчук повишиха познанията на хората относно джинджифил и те започнаха да го търсят все по-широко.

Джинджифил как да го избираме

Когато купувате джинджифил е добре да купувате пресен джинджифил. От една страна пресния джинджифил има много по-силен аромат и високи вкусови качества, а от друга страна съдържанието на гингерол в пресния джинджифил е в пъти по-висок от този в изсушен вид.

Важно е да огледате добре джинджифил изберете този, който има по-тънка кора. Цветът на вътрешността на корена трябва да бъде светло кафеникава до жълта, ако е червена, не се притеснявайте.

Наличието на по-тъмни петна по вътрешността на корена на джинджифил обикновено означава, че много дълго време е престоял, избягвайте да го купувате.

Джинджифил как да го съхраним правилно

Съхранението на джинджифил зависи най-вече от това в каква форма искаме да го запазим – дали в прясна или изсъхнал.

Ако сте решили да съхраните джинджифил в пресен вид ще ви е хладилник. Джинджифилът се поставя в хартиена торбичка и се поставя в хладилника. При нужда се изважда, след това отново се съхранява по същия начин.

Ако сте решили да съхранявате джинджифил в изсушен вид, най-добре да го направите в стъклен съд, който да има похлупак. Препоръчително е да го държите в сухо помещение с температура под 23 градуса и без достъп на пряка слънчева светлина.

Ползи от джинджифил

Както вече споменахме корена на растението джинджифил се използва не само като една ароматна подправка, която идеално се съчетава с пържените ястия, но тя има и лечебни свойства, който се използват широко в китайската народна медицина. Ето някои от основните действия на джинджифила.

Намалява гаденето при бременни

Доказано  че джинджифила е намалява гаденето дори и при тежките форми при бременност. Ако и вие чакате скоро дете и имате силно гадене може да си направите чай от джинджифил, който да облекчи симптомите.

Анти-възпалителен ефект

В пресния джинджифил се съдържа голямо количество от веществото гингерол. Това вещество е с много силни противо-въспалителни свойства. Препоръчително е консумацията на джинджифил от хора страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит.

Облекчава стомашни болки

Джинджифилът е широко използван на изток за справяне с различни форми на стомашно-чревни разстройства и най-вече тези предизвикани от загуба на координация (примерно при морска болест).

Отслабване с джинджифил

В Китай тази билка се използва за приготвянето на чай за отслабване. За целта се използват само изсушен джинджифил. Редовното пиене на чай от джинджифил спомага за правилното усвояване на храната.

джинджифил