Червено цвекло храна за боговете

червено цвеклоТова цвекло е пренесено в България от средиземноморието, но бързо става любима храна на много българи и най-вече на жените. От това червено цвекло се консумират коренополдобната част и листата. Хубавото е, че този полезен зеленчук може да се намери по българските пазари целогодишно. Освен, че е приятно на вкус червеното цвекло е отлична храна при много диети за отслабване, защото на 100г червено цвекло се падат само 45 калории.

Червено цвекло хранителна информация

От гледна точка на хранителните съставки на кореноплодието се вижда, че червеното цвекло има високо съдържание на вода, което е около 88%, въглехидратите са 9%, белтъците 1,2% а минералните съставки са 1% от теглото му. Когато говорим за червено цвекло не може да подминем информацията за големия букет от минерали които съдържа основните в това число са – йод, калий, калций, желязо, сяра и фосфор.

Освен богато на минерални вещества червеното цвекло има изобилие от витамини съдържа витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. А червения цвят на цвеклото е доказано, че се дължи на естественото багрило антоцианит.

Червено цвекло и ползите от него

Червеното цвекло, въпреки че не е традиционно българска култура, тя е широко използвана в народната медицина. Широко използвана е от знахарите за повишаване на имунитета срещу грип и настинки. В този случай се използва 100мл. сок от червено цвекло, който сок се пие на екс три пъти на ден.
Особено полезен през зимните месеци е и коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини

Доказано е, че консумацията на червено цвекло намалява риска от образуването на тумори, рак, жлъчка и левкемия.

Освен това съдържанието на желязо в цвеклото позволява да бъде успешно използван при лечението на хора страдащи от анемия. За целта червеното цвекло се сварява и се нарязва на салата, която салата се консумира три пъти дневно.

Добри резултати показва и при хората страдащи от високо кръвно. При тях се препоръчва следната рецепта. Сок от 100мл. цвекло се смесва с една лъжица мед разбърква се докато коктейла стане хомогенен и се пие на екс.

Сравнително високото съдържание на йод и магнезий в цвеклото, го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.

Съдържанието в червеното цвекло на лимонена, ябълчна и други киселини, го правят успешно използван зеленчук в диетите за отслабване. Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.

Червено цвекло