ЧАША СОК В ЖЕГИТЕ

ЧАША  СОК  В ЖЕГИТЕ

Чаша студен прясно изцеден  сок е чудесно средство в жегите.  С него не само ще се охладите, но и ще се заситите, ще спечелите здраве и красота. Защото в сока са запазени голяма част от полезните витамини и минерали на плодовете. Това обаче важи само за  прясно приготвените в къщи сокове. Избягвайте  натуралните сокове, които се продават в търговската мрежа, защото в тях се слагат синтетични киселини и ароматизатори. Освен това соковете се произвеждат от плодова каша, която след това се разрежда с вода. А тя се приготвя чрез топлинна обработка, което убива  част от полезните вещества..

През лятото домашните прясно изцедени сокове  могат спокойно  да допълнят диетата.

С тях лесно и удобно ще замените междинните закуски. Така няма да  посягате  към висококалоричните храни. Освен това ще спечелите здраве и красота, защото ще се заредите с витамини и минерали. Ето кои са най-полезните сокове:

        –  СОК ОТ КАЙСИИ – подобрява състоянието на кожата, влияе добре на бъбреците, полезен е при късогледство.

        –  АНАНАСОВ СОК – освен известният ефект за изгаряне на мазнините, има и допълнителни ползи – наричат го напитка на любовта, защото изостря чувствителността.

        –  ПОРТОКАЛОВ СОК – богат е на витамин С, полезен е при стрес и неврози, незаменим при простуди, подпомага разграждането на  мазнините. В него има витамини от В-група, които изпълняват ролята на компенсатори при авитаминоза.

        –  ГРОЗДОВ СОК – препоръчва се при анемия и общо изтощение, подпомага отслабването.

        –  ВИШНЕВ СОК – активизира  ферментите, които разграждат храната, осигурява чувство за ситост.

        –  СОК ОТ НАР – най-полезният сок, но и най скъпият. Незаменим е при хипертония, анемия, атеросклероза…. само пет зърна се  равняват  по полезни съставки на една ябълка или портокал. Редовната употреба чувствително подобряват състоянието на кожата и косата.

         –  СОК ОТ ГРЕЙПФРУТ – източник е не само на витамин С, но и е отлично средство за активизиране на обмяната и нормализиране на кръвното налягане. Също изгаря излишните мазнини.

         – СОК ОТ КРУШИ – незаменим в разтоварващите дни, възпрепятства напълняването.

         –  СОК ОТ МОРКОВИ – съдържа каратиноиди, които в организма се превръщат във витамин А. От него зависи състоянието на зрението ни, красотата на кожата и състоянието на дихателните органи. Богат е на калий и фолиева киселина.

          –  СОК ОТ ПРАСКОВИ – съдържа соли на калий, които хранят сърдечния мускул.

          –  СОК ОТ СЛИВИ – подобряват храносмилането и активизира обмяната на веществата.

          –  ДОМАТЕН СОК – нискокалоричен и богат на витамин С, обостря паметта.

          –  СОК ОТ ЧЕРНИ БОРОВИНКИ – имуостимулатор, подпомагат изгарянето на мазнините.

          –  СОК ОТ ЯБЪЛКА – богат на желязо, калий и бор – елемент, който укрепва косите ни. Подпомага мисленето.

ВМЕСТО КАФЕ СУТРИН ПОЧНЕТЕ ДЕНЯ СИ СЪС СЛЕДНИЯ ЗЕЛЕНЧУКОВ КОКТЕЙЛ: изцедете сока от малка връзка спанак, малка салата, малко парче краставица, 1 ябълка, 2стръка целина и 3 моркова. Ако вкусът ви се стори прекалено силен, разделете коктейла с вода или сок от краставица. Тази напитка ще ви одобри много повече от силното кафе!!!

Сокове през лятото