БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦАТА С ПРИРОДНИ БОИ

БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦАТА С ПРИРОДНИ БОИ

Напоследък  често се говори и пише за екологично чистите храни.

За Великден всички боядисват яйца. Това вече се е превърнало във вид изкуство. На пазара има много и разнообразни бои за яйца. Те ни гарантират ярки  и разнообразни цветове. Обаче  в тях е вложена  доста химия.

Ако вие държите да боядисате  великденските яйца с естествени багрила ние ще ви дадем някои идеи. Трябва да знаете обаче, че използването на природни багрила изисква повече време и усилия. Само с отвари и сокове от растения трудно може да се добият наситени цветове, затова има някои тънкости, които е добре да знаете. За да станат цветовете по плътни, към природните оцветители трябва да се добави малко калиев карбонат /потош/.

Зеленото и синьото се подсилват с помощта на железен фосфор.

Тези които използват само корени, листа и цветове на растения трябва да знаете, че те трябва да  се варят в дъждовна вода. Дъждовната вода може да се замени с дестилирана /същата работа върши разтопения лед от фризера/.

Преди боядисването яйцата задължително трябва да се изплакнат с вода с оцет – така по лесно поемат багрилата. Сваряват се, обливат се със студена вода и се поставят в сока или охладената вода. Колкото по-дълго престоят, толкова по-наситен цвят придобиват.

Ето как  да си направите боите

ЧЕРВЕН ЦВЯТ – 200 гр. дръжки и корени от киселец се варят в 700 мл. вода, докато тя остане наполовина. След като изстине, отварата се прецежда. Яйцата получават вишнев цвят.

ОРАНЖЕВ – В 700 гр. дестилирана вода се киснат 6-7 часа 100 г. сухи люспи от стар кромид лук.

ЖЪЛТ – Поучава се от корени, листа и цветове на смрадлика. Също и с кукума – във вряща вода добавете 2-3 с.л. от нея и я кипнете малко, за да стане цвета по наситен.

Може да  получите жълт цвят, като направите отвара от брезови листа: 150 листа от млада бреза се варят в 750 мл. дестилирана вода.. Като изстине отварата се прецежда.

ЗЕЛЕН ЦВЯТ– За да постигнете зелен цвят използвайте сока от спанак.

Друг начин е  да съберете млади шишарки и млади  иглички и да ги варите 20-30 минути в дестилирана вода. Отварата се оставя да изстине и се прецежда.

СИН ЦВЯТ се постига, като яйцата се киснат в сок от червено зеле.

Боядисване на яйца