БИЖУТАТА МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО

 

BIJUДумата пиърсинг означава пронизвам, промушквам. Пиърсингът се смята за начин за разкрасяване. Кожата се пробива, имплантират се костни, метални или сруги бижута.

 

 

Ушните миди са най-често малтретираните чрез пиърсинг части на тялото. Този пиърсинг е особено разпространен в обществото. Почти всяка майка желае нейната дъщеря още след едногодишна възраст да има обеци. За съжаление ушният пиърсинг носи рискове за инфекция. Малкото дете изпитва болка и неконтролирано пипа ухото си. По този начин може да замърси раната. Важно е да се знае, че използването на сребърни и златни бижута, в които съдържанието на никел е неконтролирано, може да причини алергия към никел в по късна възраст.

 

Пиърсингът на носа се осъществява чрез пробиване на носната основа. Той е много опасен поради голямото количество нерви, които преминават в тази област и поради близостта на очите. Пробиването на носните крила е значително по лесно и безопасно, но там рискът за инфекция, както и за явления на нетърпимост от носната лигавица, са значителни. Много по-безболезнено и без рискове е закрепването на украшения с помощта на магнит на това място.

 

Пиърсинг на устните се прави най-често на долната устна. Трудностите в този случай са свързани с определяне дълбочината на пробива, за да не се засегне лигавицата. Когато метален предмет се намира в меките тъкани, той може неусетн да си мени мястото .Ако се пробие лигавицата, съществува опасност да се увреди венецът и дори да се получат явления на биметализъм, особено, ако носителят има метални корони или дори пломби. Когато поставеното бижу е от сребро, са описани случаи на локализирана алергия – отлагане на сребро върху лигавицата, което може да бъде погрешно диагностицирано като злокачествен меланом.

 

Пиърсингът на езика е една твърде отговорна и рискова операция, която изисква пробиване на цялата езична мускулатура. Манипулацията е твърде болезнена, съпровожда се от подуване на езика и затруднения в говора и храненето за 1-2 седмици. Като условнение може да насъпи промяна на вкуса.

 

Пиърсингът на гръдните зърна се практикува и от двата пола. Най-често се имплантират златни халки. Още римските императори са носели златни халки около мамилиите като израз на мъжественост и смелост. Носенето на златен пръстен около мамилиите е било израз на топ-мода за дамите от изисканото общество около краля – слънце.  Желателно е при жените след четвъртия месец на бременността и особено при кърмене бижуто да се свали.

 

Пърсингите са противопоказни за хора в имунодифицитно състояние, със сърдрчносъдови заболявания, туберколоза, лепра и други инфекциозни болести.