БАРБЕКЮ - СЪВЕТИ

barbekiuЛятото идва, а с него и времето за купони под открито небе, които са немислими без аромата на скара.

ИСТОРИЯ НА БАРБЕКЮТО – Тя е толкова стара, колкото и историята на огъня – още щом кроманьонският човек открил силата му, той започнал да си пече на него месо и риба. Спорен е произходът на думата ”барбекю”. Според някои то е възникнало сред френските заселници на Луизиана и идва от  ”barbe a queue”, което в превод означава ”от брадата до опашката”, и е най-краткото описание за цяло печено животно. По вероятно обаче идва от испанската дума  ”barbakoa” –  дървена скара за опушване на месо.

 

Приготвянето на месо на огън на открито е познато във всички култури. Всеки регион, разбира се, внася своите особености, превръщайки приготвянето на храна в ритуал и забавление. На някои места, като например в България, най-предпочитани са свинското месо и каймата, от която се правят кюфтетата и кебапчетата. Другаде на почит са наденичките и пилешкото. Американците пък са луди по говеждото барбекю и печените ребърца.

 

ОГЪНЯТ ЗА БАРБЕКЮ– Сега на пазара има всякакви уреди за барбекю на електричество или газ. Няма нищо по-вкусно обаче от изпеченото на жив огън месо. Навремето подправките били рядкост. Затова към дървените въглища се прибавяли клонки на кедър, клен, черен орех, дъб, чийто аромат предизвиквал специфичен вкус на печеното месо. Ефектът ще е същият, ако малко преди огънят от дървените въглища да се превърне в жар, хвърлите в него няколко лозови пръчки, стъбла от сухи тръни, шишарки и дори шепа сухи ароматни треви.

 

ШИШЧЕТА ЗА БАРБЕКЮ – Почти навсякъде по света те представляват дървени клечки, които допълнително ароматизират продукта. Американците предпочитат шишчетата от хвойна, японците – от бамбук, французите – лозови пръчки. В Мадейра нанизват месото на лаврови пръчки, иранците използват плоски вместо кръгли шишчета, които позволяват на месото да се изпече по-бързо и равномерно.

 

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА БАРБЕКЮ – Според специалистите за да стане храната на барбекю добра, тя трябва:

– да се пече бавно на слаб огън

– скарата трябва да е винаги добре почистена, защото засъхналите остатъци от храна съдържат бактерии.

– скарата не бива да е в съприкосновение с огъня, защото той може да придаде на продуктите вкус на изгоряло.

– огънят трябва да е приготвен отрано, за да изпечете продуктите върху жарта, а не върху пламъците.

– не използвайте запалителни течности като спирт или бензин за разпалване на огъня – лумналите пламъци могат да обгорят ръцете и лицето си.

– не оставяйте запалки, леснозапалими предмети или хартия в непосредствена близост до огъня. Дръжте винаги наблизо съд с вода или пожарогасител и внимавайте децата и домашните любимци да не се доближат до него

– точната температура? трябва да можете да задържате ръката си на 12 см. от жарта за 3 секунди, без да усещате силно парене.

– за да елиминирате вредните бактерии, печете месото и от двете страни за общо 15-20 мин.

– внимавайте с маринатата – никога не използвайте тази в която е престояло суровото месо, за да подправите вече изпеченото.

– не оставяйте готовите шишчета и пържоли непокрити, ароматът веднага ще привлече насекомите.

 

ТЕХНИКА ЗА  ПЕЧЕНЕ НА БАРБЕКЮ – За да не залепнат върху грила, продуктите се мажат с мазнина – тя обаче трябва да е в умерено количество, иначе ще падне върху жарта и образувалия се пушек може да промени вкуса на храната. Големината на парчетата за шишчетата, на котлетите и пържолите трябва да е приблизително еднаква, ако искате да се изпекат равномерно. Преди да изпечете продуктите, ги оставете за няколко часа в марината. Червените меса могат да бъдат накиснати от вечерта, белите трябва да останат в нея поне 1 час, а рибата едва половин. Този метод прави месото крехко и намалява времето за печене. Не бодете месото, използвайте щипка, маша или шпатулка – иначе соковете ще му изтекат и то ще се изсуши.

 

СОСОВЕ ЗА БАРБЕКЮ – Те са семпли, но правят скарата ви невероятно вкусна. Зеленчуковите шишчета стават още по апетитни, ако ги полеете със зехтин, смесен с малко мащерка и розмарин.Доматен сос – приготвя се, като пуснете в домашния робот няколко обелени домата без семките и прибавите 1 скилидка чесън, малко сол и черен пипер и 1 с.л. зехтин. Има всевъзможни сосове за барбекю, които ще предадат перфектен вкус на печеното говеждо, но ако искате то да ухае на свежест, го подправете със сос от босилек. Сосовете на базата на соя придават ориенталски вкус на печеното месо.

БАРБЕКЮ