АСПИРИН СРЕЩУ РАК НА КОЖАТА?

АСПИРИН СРЕЩУ РАК НА КОЖАТА?

Хората, които редовно приемат асперин на таблетки или аналогични обезболяващи препарати, са подложени на 15% по-малък риск от развитие на рак на кожата, включително на най-опасната му форма – злокачествен меланом твърдят специалистите от Дания.

В продължение на 8 години научни експерименти те са участвали 200 000 човека. При 18 000 от тях е диагностициран един от трите типа карцином на кожата – базалноклетъчен рак, плоскоклетъчен рак, злокачествен меланом. След като проучват начина на живот и историята на заболяването на участниците в изследванията, учените изчисляват и колко  общо нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен и напроксен са приемали тези хора и какъв допълнителен ефект са оказали тези лекарства. Не всички участници са вземали профилактично аспирин или друго лекарство. На някои то е предписано като поддържаща терапия при сърдечно заболяване или артрит. Оказва се, че при тези, които са приемали често и в по високи дози аспирин, рискът от развитие на плоскоклетъчен рак е намален с 15%, а от развитие на злокачествен меланом – с 13%.

Темата за аспирина като панацея срещу множество сериозни заболявания не се появява за първи път. Многобройни изследвания показват, че ацетилсалициловата киселина е ефикасна при болести на сърцето. Правени са и опити да се докаже въздействието й за намаляване на риска от определени видове рак.

Някои експерти обаче засега се отнасят с повишено внимание към твърденията. Те напомнят, че когато говорим за рак на кожата, вредното въздействие на слънцето си остава причина за това. И дори аспиринът да има заслуга за намаляване на риска от развитие на този вид карцином, хората трябва да са внимателни при продължително излагане на слънчеви лъчи и да ползват специална козметика срещу изгаряния.

Рак на кожата